Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У НИШУ ПОРУЧИО: У току је тешка борба за очување независност земље

ДАНАС видите како се оно што смо обећали остварује, рекао је председник Александар Вучић обраћајући се Нишлијама, више хиљада њих који су дошли да му искажу подршку уочи свечаности поводом завршетка радова новог погона фабрике „Леони“.

Председник Србије је, реагујући на кампању локалне опозиције против преузимања нишког аеродрома у државно власништво и против њега лично, поручио да се „не плаши и да се никада неће плашити нерадника и оних који су уништавали Ниш, који су крали, пљачкали и отимали имовину од народа”.

„Дошао сам да вам предам извештај за оно што смо радили претходних година и месеци, а говорили су ми – не смеш да дођеш у Ниш, отераћемо те”, рекао је Вучић и наставио:

„Да ли мислите да је требало да се плашим, кад сам довео све ове фабрике, градио путеве, најмодернији Клинички центар, за разлику од оних који су само рушили и разарали?”, запитао је Вучић Нишлије, којима је најавио и нове фабрике.

Каже, воли да долази у Ниш, да тамо проводи време, да отвара нове погоне, а грађанима је захвалио и поручио да Ниш сасвим сигурно постаје „апсолутни центар Балкана”.

Додао је и да је данас у Нишу да покаже како ће грађанима да врати оно што су им неки други узели пре 12, 13 година.

Поставио је питање, себи, каже, али и другима: „Да ли је заиста боље да уништите све фабрике, да их укинете, да кажете људима више нема плата, и онда тај новац ставите у свој џеп, или је боље да подижете град из пепела?”.

„Резултат тог другог избора су фабрике у Нишу попут Леонија, Цумтобела, Џонсон електрика…”, поручио је председник Вучић.

Додао је и да је држава уложила 3,6 милиона евра у Аеродром Ниш, град Ниш још 2,2 милиона, али, каже, треба знати и колико је Ниш добио новца у милионима евра из буџетске резерве, прошле, претпрошле године…

„Зато што је држава препознала значај Ниша, разумела колико је важно уложити у Ниш, да бисмо могли да вратимо све дугове, који су неки 2010. и 2011. оставили Нишлијама”.

Председник Србије је приметио да се у томе и успело.

„Нисам се плашио и не плашим се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопова се нисам плашио никада, нити ћу” поручио је Вучић.

Урадићемо много добрих ствари за Ниш, казао је председник Србије и навео да ће исто тако то бити урађено и за Пиротски, Топлички, Јабланички, Пчињски округ…

Подвукао је да је много фабрика отворено али да то није довољно и да ће морати да их буде још, да ће морати плате и пензије да буду још више али да за то мора да се пуно ради, „а не само да кажемо пашће с неба”.

„Бесплатан сир постоји само у мишоловци”, поновио је Вучић и указао да они који грађанима говоре да само треба да гласају за њих па ће бити и пара – једноставно не говоре истину.

Он је поручио грађанима да је Ниш, захваљујући њиховом раду, стрпљењу, марљивости – данас град будућности, а такође и да ће Нишлије имати најбољу мрежу саобраћајница, најбржу везу са Софијом, Скопљем и Солуном, Приштином…

„Ово постаје апсолутни центар Балкана”, поручио је председник Србије и додао да ће у Нишу бити организовани и многи међународни скупови.

Истакао је да је сигуран у подршку грађана, јер, навео је, не може онај који је направио готово све да буде крив, а да је заслужан онај који је срушио и уништио све.

Вучић је грађане упознао и са проблемима са којима се земља сусреће и навео да је у току тешка борба за очување независности земље. Како је рекао та борба је тешка јер и када се разговара о КиМ, о најважнијим националним питањима, не разговарамо са онима са којима би то требало да радимо већ са њиховим моћним заштитницима.

„Није нама проблем да разговарамо са Албанцима ни како да се договарамо са њима. Проблем је када морате да се договарате са онима који су разарали Србију 1999. године, и са онима који су признали тзв. државу Косово 2008. године” указао је председник Србије.

Зато је потребно, додао је, да у тој политици будемо паметни, разумни, рационални и кажемо себи:

„Чуваћемо своју независност, штитићемо своју земљу, али је нећемо угрозити ни на који начин. Хоћемо да имамо мир, хоћемо да имамо будућност”.

Вучић је у обраћању грађанима рекао да не треба да брину јер свим светским лидерима у лице каже све оно што нису смели неки други у претходних 25 година, али и да исто тако води рачуна о Србији.

„Хоћу да имамо већи углед, да будемо поштовани и на Западу и на Истоку. Нико не мора да нас воли али хоћемо да имамо поштовање јер га ви заслужујете. Ви сте ти који сте својим избором омогућили Србији да иде напред, Нишу да иде напред” истакао је Вучић.

Он је додао и да ће у августу бити отварање Цумтобела, да ће доћи у међувремену опет у Ниш на неколико дана јер, каже, воли да дође у Ниш, да ту проведе време …а и да се „забаве мало они који кажу Иш из Ниш” уз поруку да њега такви из Ниша никада неће отерати.

„Леони“ постаје највећи послодавац у Србији

У новом погону „Леонија“ у Нишу посао ће наћи 1.125 радника, а генерални директор Клеменс Сакс истиче да су досадашње инвестиције Леонија у Србији достигле 75 милиона евра, и – најављује нове.

Када следеће године заврше изградњу нове фабрике у Краљеву, овај произвођач оптичких влакана и каблова постаће највећи послодавац у Србији, са више од 11.000 запослених.

„Отварамо у Нишу око 20.000 квадрата производних погона, а када завршимо са инвестицијом у Краљеву, укупно ћемо имати 110.000 квадрата производних погона у Србији и запошљаваћемо између 11 и 12 хиљада људи”, каже Клеменс Сакс.

 

 

Извор: Тањуг

loading...
Loading...