Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! РАЗГОВАРАЛИ ПУТИН И ТРАМП: Историјски дан за свет, Трамп понудио Русији.. (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин и новоизабрани председник СAД Доналд Tрамп разговарали су телефоном између осталог и о Украjини, али jош ниjе jасна позициjа СAД по том питању, изjавио jе данас Путинов сарадник Jуриj Ушаков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украjина jе поменута на тренутак“, рекао jе он, преноси TAС С.

Ово је према речима аналитичара потврврда ранијих сигнала Доналда Трампа и уверавње новог председника да ће у билатералним односима “Украјину оставити у прошлости“, приписујући неуспех Кијевских властодржава Обаминој администрацији.

Он је током предизборне кампање ијавио чврста уверења у побољшање сарадње са Русијом, коју сматра за глобалног партнера са којим је “могуће урадити много добрих ствари“.

Експерти процењују да ће сарадња Русије значити формирање нове алијансе Русије и САД или осовине Русија – НАТО – Брикс, као покушаја обе суперсиле да деценијску конфронтацију заустави и преусмери ускладу са личним националним интересима уз поштовање супротне стране.

Посебну забринутост у ЕУ изазвала је намера Трампа да смањи присуство трупа, а спекулише се и о уклањању антиракерног штита, што би за Москву представљали истинску прекретницу уз укидање санкција, за које многи прижељкују од Трампа да продужи.

Ушаков jе казао данас и да jе позициjа СAД jош непозната, jер jош нема администрациjе у Aмерици.

„Jош нема нове администрациjе. Постоjи само новоизабрани председник и група људи коjи расправљаjу ко ће заузети коjу позициjу“, додао jе Ушаков.

Према његовим речима, током телефонског разговора, до коjег jе дошло 14. новембра, Путин jе подвукао спремност да поправи однос са Вашингтоном, док jе Tрамп указао на намеру да побољша контакт са Русиjом и њеним председником.

„У разговору коjи jе траjао око пола сата, ми смо казали да смо спремни на сарадњу са будућом америчком администрациjом засновану на принципима jеднокости, поштовања интереса обе земље и немешања у унутрашње ствари“, навео jе Ушаков.

Kако jе додао, Tрамп jе такође заинтересован за интензивну сарадњу са руским председником.

„Tрамп jе изразио спремност да развиjа земље са Русиjом као земљом, њеним лидерством, као и личну везу са Путином“, рекао jе он.

Ушаков jе навео и да су Путин и Tрамп расправљали о садашњоj сарадњи две земље „коjа сада ниjе на задовољаваjућем нивоу, поготово по питању Сириjе“.

Ушаков jе казао и да ће Русиjа до 20. jануара 2017. године, када ће Tрамп бити инаугурисан, сарађивати са одлазећом администрациjом, али да контакти са новом администрациjом нису искључени.

„Засад, како смо разумели, нови тим се тек формира, па ниjе jасно са ким можемо да комуницирамо“, рекао jе.