Издвајамо Свет

ЗАХАРОВА ИХ ПРОГЛАСИЛА ЛАЖОВИМА ДАНА – ГАРДИЈАН: Руски шпијуни који су планирали да убију Мила, протерани из Србије!

ЛОНДОН – Србија је тихо депортовала групу Руса осумњичених да су умешани у покушај пуча у Црној Гори, тврди Гардијан, наводећи да је потом уследило извињење секретара руског Савета за безбедност Николаја Патрушева у Београду. Портпаролка руског Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова окарактерисала је међутим овај текст као провокацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи „Гардијан“, то је последњи обрт у низу догађаја којима су „очигледно били угроžжени животи двојице европских премијера“.Британски лист наводи да је план био да учесници обуку полицијске униформе, упадну у црногорски парламент у Подгорици и убију премијера Мила Ђукановића, као и да оснују проруску партију.Руски отисци у октобарским догађајима појачали су сумње у амбиције Москве у делу Европе за који се до сада мислило да гравитира према ЕУ, наводи лист и додаје да је група од 20 Срба и Црногораца, меду којима је, како се наводи у тексту, било људи који су се борили са проруским сепаратистима у Украјини, ухапшена у Подгорици.

Такође, „Гардијан“ тврди да је у међувремену у Србији неколико руских држављана ухваћено са 120.000 евра и униформама специјалне полиције.“Гардијан“ преноси писање дневног листа „Данас“ да су ухапšени Руси имали опрему којом су пратили кретања Ђукановића.

Британски лист тврди, позивајући се на дипломатске изворе, да је српска влада „тихо депортовала Русе након интервенције руског секретара Савета безбедности Николаја Патрушева, који је 26. октобра одлетео за Београд у очигледном покушšају да спречи скандал“.Лондонски дневник наводи и изјаву српског министра унутрашњих послова Небојšше Стефановића који је негирао је да је влада извела било какве депортације у вези са покушајем пуча у Црној Гори.

Неименовани избор близак српској влади изјавио је за „Гардијан“ да се Патрушев извинио због, како је рекао, „нечасне операције“ која није имала одобрење Кремља. Један од руских званичника рекао је потом за ТАСС да се Патрушев никоме није извинио јер нема за шта да се извини.“Гардијан“ додаје да је српска влада три дана касније имала нови случај када је оружје пронађено у близини куће премијера Александра Вучића и то на месту на којем би Вучићев аутомобил нормално успорио на путу до куће.

„Гардијан“ пише и да је Стефановић за њих изјавио да постоје „снажне сумње“ да је организована криминална група ангажована да убије Вучића за 10 милиона евра, али да није у могућности да каже ко стоји иза тога.Према његовим речима, даља истрага ће показати да ли су људи „изван региона“ умешани: „Знате, људи којима се не свиђа снажан Вучић или снажна српска влада, а који би могли да дају одређени новац, 10 милиона евра или тако нешто, да се таква ствар обави“, рекао је он за лондонски лист.

„Знамо да су људи који су потенцијално ангаžовани да обаве такве ствари из региона, али не из Србије, као и да постоје криминалне групе које функционишšу у региону, а које су умеšшане. Али то су само извођачи. Верујемо да су криминалне групе коришћене само да се обави посао, али мотиви немају везе са њима. Убиство премијера није нешто што би чак и они лако извели, верујемо да их је неко користио“, рекао је Стефановић за „Гардијан“.

Откако је оружје пронађено Вучић је објавио планове да се преиспитају обавешšтајне слуžбе, наводећи да је безбедносна ситуација „озбиљнија него šто смо очекивали“, пише „Гардијан“.

„Биће промена у безбедносним слуžбама. Веровао сам у вешšтине људи који нису показали да имају те капацитете, али ја ћу преузети одговорност за ово“, преноси „Гардијан“ Вучицеву изјаву током гостовања у емисији на РТС.

Како наводи лист, није јасно да ли постоји веза између наводних планова за убиство Вучића и Ђукановића.“Гардијан“ пише да је Ђукановић Црну Гору довео на корак од чланства у НАТО, што је уништило руске наде да ће имати поморску базу у Јадрану, док је Вучић правио „деликатну равнотеžжу“ између НАТО и Русије.

Лист наводи да је српска војска имала војне вежбе и са једнима и са другима, али последњих година чешће са НАТО и да је Вучић, како наводе, одбио да додели дипломатски статус руским званичницима у српско-руском хуманитарном центру у Нишšу.

„Западни званичници сумњају да је центар Тројански коњ који би могао да буде чвориште за обавештајне и парамилитарне операције у региону. Дипломатски статус, како наводе, довео би до тога да опрема долази у центар без надзора српске власти“, пишšе „Гардијан“.

Захарова: Писање „Гардијана“ провокација

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова окарактерисала је као провокацију текст лондонског „Гардијана“ о томе да се секретар Савета за безбедност Николај Патрушев извинио због руских националиста, који су наводно планирали убиство црногорског премијера Мила Ђукановића.

– „За то постоји необорив доказ – нико из листа није звао ни органе Савета за безбедност Русије, ни прес-центар Министарства иностраних послова са захтевом да потврде или оповргну те информације“, написала је Захарова на својој Фејсбук страници, преноси Спутњик.

Она је навела да такав приступ „потпуно противречи правилима које западни листови траже њиховим сарадницима да их поштују“.“Обраћам се ‘Гардијану: ’Не дају вам мира најновије ловорике ‘Њузвика’? Ево, проглашавам вас ‘лажовима дана’. Круну ћете сами направити’ „, додала је Захарова.

Иначе, Кремљ је пре неколико дана категорички одбацио могућност умешаности Москве у покушаје организовања противправних акција у Црној Гори.То је новинарима у Москви рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Тасс.Он је на тај начин коментарисао то што је Тужилаштво Црне Горе саопштило да су наводно у организацији покушаја терористичког напада у Црној Гори, на дан парламентарних избора 16. октобра, учествовали „неки руски националисти“, наводи руска агенција.

 

Извор: Танјуг