Издвајамо Регион

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ: Еди Рама решио да газдује Македонијом!

Албански премијер позвао лидере све четири албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албански премијер Еди Рама решио је да газдује Македонијом. Он је позвао лидере све четири албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану, а како се спекулише, циљ му је да на место македонског премијера постави Албанца.

Како медији у Скопју преносе, Рама је решио да искористи неизвесну политичку ситуацију након избора у Македонији. Наиме, ниједна од великих македонских странака – ни ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, ни опозициони Социјалдемократски савез за Македонију (СДСМ) Зорана Заева – није успела да освоји довољан број гласова да самостално влаад. Тако будућност Македоније зависи од Албанаца, који су освојили 20 места у парламенту и могу да постављају услове за формирање владе.

Могу да уцењују

Због тога је Еди Рама у Тирану позвао Алија Ахметија , лидера највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ), затим Билала Касамија, шефа Бесе, Мендуха Тачија из Демократске партије Албанаца (ДПА) и Зијадина Селу, вођу Покрета за реформе ДПА.

На разговору иза затворених врата са Рамом у уторак су били Касами и села, а јуче је требало дасе сретне са Ахметијем и Тачијем.

Након прве рунде разговора у уторак увече Рама је саопштио да је апеловао на македонске Албанце да буду сложни.

– С обзиром на то да су у Македонији окончани избори, Албанци треба да искористе шансу. Будући да су неизбежни у формирању владе, морају поново да наметну питање примене Охридског споразума из 2001. Албанске партије у Македонији нису обавезне да у свему буду сложне, али интерес Албанаца мора да им буде на првом месту – рекао је Рама.

Међутим, како медији у Скопљу пишу, албански премијер се директно умешао у политику суседне Македоније.

– Еди Рама је дао упутства македонским Албанцима како да се понашају приликом преговора о формирању владе у Скопљу. Рекао им је да би требало да траже место председника владе, будући да без албанских партија нова власт не може да буде формирана – навео је дипломатски извор из Тиране за македонске медије.

Тамошња штампа наглашава да су бесмислене Рамине примедбе о наводном непоштовању Охридског споразума, којим је окончан оружани сукоб између албанских терориста и македонске војске 2001.

Извор:Информер.рс/Србија Данас