loading...
Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ НАЈВЕЋИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК МАЈКИ И ЖЕНА: Ову ствар обавезно МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ!(ВИДЕО)

Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се “дреши”

Српски православни верници данас славе Преподобног Спиридона Чудотворца и Материце. Овај празник пада увек у другу недељу пред Божић.

Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тог дана деца поране и унапред припремљеним канапом, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Детинце.

Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се “дреши”.

На исти начин се вежу све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима. Празник Материца се у новије време свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима.

Богомољне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у којем учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене.

Оне им се “дреше” поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима итд. Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

Материце увек падају недељу дана после Детињаца, хришћанског празника деце и родитеља, али и недељу дана пре Очева (Оца), празника свих мушкараца који су постали тате.

Ова три празника имају за циљ да учврсте јединство у породици као нуклеусу хришћанског света.

Извор:Курир.рс/црквеникалендар.из.рс

loading...