loading...
Издвајамо Србија

ГЕНЕРАЛ МАЛИНОВИЋ ОТКРИВА: Овако су пилоти Војске Југославије “Орловима” бомбардовали положаје ОВК! (ВИДЕО)

Мало је познато да је авијација Војске Југославије на почетку НАТО агресије бомбардовала положаје Ослободилачке војске Косова.

Акција је била потпуно успешна и није било такозване колатералне штете, каже бригадни генерал у пензији Срето Малиновић, ратни командант 98. ловачко-бомбардерско авијацијског пука који је авионима типа „орао“ бомбардовао положаје ОВК. Авиони НАТО снага нису нападали југословенске „орлове“

Одмах по почетку напада НАТО-а 3. армија ВЈ тражила је од Ваздухопловства да нападне положаје ОВК, и прецизно им одредила места и објекте које је потребно бомбардовати, као и у које време, док је команда 98. пука одредила састав посада авиона, као и поредак летења и маневар, рекао је Срето Малиновић у емисији „Дозволите…“.

Већ прво јутро после почетка НАТО бомбардовања почели смо ударе по камповима, касарнама и командним местима такозване ОВК, чиме су постигли потпуно изненађење и унели дезорганизацију и пометњу у терористичке редове, што су наше колеге из подржаваних јединица зналачки искористиле“, објаснио је генерал Малиновић.

Малиновић је објаснио да су авиони типа „орао“ у акцијама против ОВК користили невођене бомбе и ракете, авионске топове, али нису користили вођене ракете, док је сама акција трајала мање од 10 дана.

– Чињеница да није било захтева за понављањем дејстава, као и, што је још важније, ни такозване колатералне штете, довољно говори о успешности дејстава и високој професионалности“, истиче Малиновић који је такође као пилот „орла- учествовао у бомбардовање положаја ОВК.

Наш саговорник истиче да је 98. пук био спреман и да су људи били мотивисани да и даље врше акције „посредне ваздухопловне подршке“, али из виших команди није било таквих захтева.

Авиони су полетали са аеродрома Лађевци код Краљева и Поникве код Ужица, где су били смештени јуришници типа „орао“, а у саставу 98. ловачко-бомбардерско авијацијског пука тада су се налазиле 241. ескадрила „Тигрови“ и 252. ескадрила „Курјаци са Ушћа“.

НАТО је жестоко бомбардовао Лађевце и Поникве и у тим нападима 98. пук је изгубио два авиона на земљи, више њих је оштећено, а писте и остала аеродромска инфраструктура су тешко оштећени.

Ова јединица имала је једног погинулог пилота. Током напада на положаје ОВК 25. марта 1999. године погинуо је потпуковник Живота Ђурић, командант 241. ескадриле.

– Животи је припала вечна слава. Нама, његовим саборцима и породици, туга, понос и сећање. А долазећим генерацијама, то је путоказ и обавеза да изуче, поштују и да памте- истакао је Малиновић.

Погледајте видео:

Извор: Београд.ин

loading...