Издвајамо Србија

СРБИЈА ПАЗАРИЛА МОЋНО НАОРУЖАЊЕ! Вучић: Фали још само атомска бомба

Србија постаје војна сила на Балкану!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Александар Вучић, председник Владе Србије, и Сергеј Шојгу, министар одбране Русије, уговорили су набавку шест авиона „миг 29“, али српској војсци, осим авиона стиже и 30 тенкова и исто толико борбених оклопних возила БРДМ 2, док је руска страна спремна да помогне у модернизацији Војске Србије вишемилионски вредним донацијама у војној опреми и наоружању.

– Русија, као подршку, поклања Србији шест авиона „миг 29“, а прва фаза њихове модернизације коштаће нас између 180 и 230 милиона евра – рекао је премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

Срби показали како се помаже Сирији

Сергеј Шојгу се захвалио премијеру Александру Вучићу на подршци наше земље хуманитарној операцији у Алепу и упућеној хуманитарној помоћи. „Захвални смо за политичку подршку Србије нашој иницијативи за спровођење хуманитарне операције у Алепу, као и за упућивање партије хуманитарне помоћи у Сирију. Србија је делима, а не на речима, доказала спремност да помогне сиријском народу у тешким временима, која пролазе“, рекао је Шојгу.

– Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима – рекао је премијер. Он је додао да то драматично побољшава функционалне способности Војске Србије, до те мере да то као да неће бити иста војска.

– То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5мм (мање топове) – рекао је Вучић.

Он је рекао да је са комплетним руским војним врхом и Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.

– Унапредили смо веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и која би желела све одједном, али то није могуће – рекао је он.

Вучић је у шаљивом тону рекао да су из „Министарства одбране тражили све могуће ракете“, а да је он у једном тренутку рекао: „Па само што нисте тражили нуклеарно оружје“, на шта се, како каже, насмејао и Шојгу.

Вучић и Шојгу су разговарали и о свим осталим видовима војноекономске и војнообразовне сарадње, најављено је из кабинета премијера. Председник Владе Србије претходно је обишао један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

– Преговарамо да узмемо шест авиона, а то би значило да бисмо онда у свом ресурсу имали десет „мигова 29“. То би значило значајно већу сигурност за грађане у односу на ситуацију коју смо имали до јуче – рекао је Вучић пре посете Москви и истакао да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан, али се и захвалио што је цена драстично испод тржишне.

Србија остаје војно неутрална

Премијер Александар Вучић изразио је у разговору са руским министром одбране Сергејом Шојгуом наду да ће сарадња између две земље у свим областима, укључујући и војну, јачати до „веома високог нивоа“. Он је истовремено истакао да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати. „Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу – политичку, економску, војну – до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња“, рекао је Вучић. „Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону… То је наш став, ништа се није изменило по том питању“, истакао је Вучић и Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће донети бољу ситуацију у земљи.

Војне вежбе Русије и Србије сваке године

Руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио је на састанку са премијером Александром Вучићем да се летачко-тактичке вежбе „Барс“ (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године. У октобру су у Србији успешно изведене заједничке вежбе „Барс 2016“. „Добар назив вежби, треба да учинимо да те вежбе буду одржаване сваке године“, рекао је Шојгу Вучићу и оценио и као корисне заједничке трилатералне тактичке вежбе „Словенско братство“, у којима је, уз Русију и Србију, учествовала и Белорусија.

Извор:Ало.рс/Д. Злојутро