Русија

ПУТИН ОТКРИО: Ево шта је планирао да уради са Наваљним

Руски председник Владимир Путин саопштио је да се неколико дана пре смрти опозиционара Алексеја Наваљног сложио да га замени за одређене руске затворенике у иностранству.

Путин је истакао да су га неке колеге, а који нису званичници администрације, обавестиле да постоји идеја да се Наваљни размени за неке људе који су у затвору у западним земљама, преноси Интерфакс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Можда ми верујете, можда не, али особа која је разговарала са мном још није завршила реченицу, али ја сам рекао да се слажем“, рекао је Путин новинарима на конференцији о председничким изборима.

Он је напоменуо да је за то постојао један услов, а да је то да се Наваљни не враћа у Русију.

Руски председник је такође назвао смрт опозиционара „тужним догађајем“, а истовремено је поменуо да ово није изолован случај смрти затвореника, већ да се дешава у затворима широм света.

Владимир Путин је у недељу однео убедљиву победу на председничким изборима, након чега је саопштио да протести током председничких избора које је против њега организовала опозиција, а које је инспирисао Наваљни, нису имали ефекта, али да људи који су спречили грађане да гласају актима вандализма треба да буду кажњени.

Руске власти су саопштиле да је Наваљни, најистакнутији критичар председника Владимира Путина, умро 16. фебруара у затвору природном смрћу.

Он је служио казну затвора од 30 година, између осталог и због, како је наведено у једној од пресуда руског суда „оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности“.

Његове присталице, укључујући и његову удовицу Јулију, тврде да је Наваљни убијен, али Кремљ је негирао било какву умешаност у смрт лидера опозиције.

Извор: Политика