Свет

СТРАХ У ВАШИНГТОНУ, РУСИ ОТКРИЛИ ТАЈНУ: У последњих 9 квартова Алепа са џихадистима остали и амерички специјалци

Полако на површину испливавају две тајне непријатне за званични Вашингтон: да се амерички војни саветници налазе у источном Алепу и да су „опслуживали“ – барем подједнако – сиријску тобоже умерену опозицију и терористичку Џебхат ан-Нусра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Арапски електронски медији, наиме, објавлјују да се амерички саветници „могу налазизи у деловима источног Алепа које је блокирала сиријска армија“.

Износе и претпоставке да је то главни разлог што Стејт департман САД сада предлаже да се Џебхат ан-Нусра и „умеренима“ отвори коридор да напусте опколјени део града. У нади да ће са терористима и „умеренима“ неопажено изаћи и амерчки саветници, који су, сасвим сигурно, били много више од саветника.

Војни и државни врх САД се нашао у шкрипцу јер терористи и њихови сателити у источном Алепу контролишу још само девет квартова, а са разоткривањем правог стања ствари – уследиће непријатна питања.

А можда и још непрјатнији расплет. Јер, шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, изјавио је: „Русија има намеру да до краја године дотуче терористе у Алепу. То је стратегија која се заснива на резолуцији Савета б езбедности УН.

Лавров је истовремено открио: да ће се руски и амерички експерти-преговарачи поводом Сирије срести у Женеви 10. децембра да ће главна тема консултација бити „извлачење бојовника из алепског обруча.

Дамаск жели да сачува своје северни мегаполис од далјих разарања и зато дозволјава да га теористи напусте.

Намера је да се терористи концентришу у провинцији Идлиб где ће их бити лакше поразити и (што више) ликвидирати.

Извор: Fakti.org