Издвајамо Свет

ТРАМП ОДЛУЧИО: Путинов пријатељ на челу Стејт департмента?!

Рекс Тилерсон, бизнисмен из Тексаса који је близак пријатељ са Путином, већ је виђен на челу Стејт департмента, тврде амерички медији… Тилерсон је заговорник „просрпске“ политике на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекс Тилерсон, директор енергетског гиганта „Ексон мобајл“, дугогодишњи близак пријатељ председника Русије Владимира Владимировича Путина, биће нови државни секретар САД, тврде утицајни амерички медији!

Рекс Тилерсон, директор енергетског гиганта „Ексон мобајл“, дугогодишњи близак пријатељ председника Русије Владимира Владимировича Путина, биће нови државни секретар САД, тврде утицајни амерички медији!

Тилерсон је у више наврата критиковао Клинтонову политику и рекао да је срамота да се Америка одриче Срб,а који су у оба светска страна били на њеној страни!

Тилерсонов „Ексон мобајл“ је, иначе, 2011. са Русијом склопио посао у вези са нафтним бушотинама на Северном полу вредан чак 300 милијарди долара.

Тај посао је, међутим, стопиран 2014. због западних санкција Кремљу и од тада се Тилерсон јавно залаже за њихово хитно укидање.
Трампова одлука да управо њега постави на чело Стејт департмента, по мишљењу стручњака, несумњиво ће поправити односе САД и Русије.
Уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић каже да Тилерсоново именовање несумњиво показује да ствари иду у добром правцу.

– Тилерсон је представник оне струје „старог“, нафташког бизниса у Америци. Он са презиром гледа на „чаробњаке“ из зоне финансијског капитала, који су окруживали Обаму и Клинтонове и који су највећи кривци за светску економску кризу. Његов избор значиће фокусирање на две кључне Трампове спољнополитичке тачке. Први је поправљање односа са Русијом и други одустајање САД од улоге светског полицајца који руши непослушне владе по свету – објашњава Цвијановић.

Добра вест за нас

Председница УНС Љиљана Смајловић нема никакву сумњу да су и Трамп и Тилерсон добре вести за Србију.

– За Србију је добро да на високе положаје у америчкој администрацији, уместо хладноратовских крсташа, дођу људи који Русију виде као савезника, а не као вечитог непријатеља. Тилерсонов „Ексон мобајл“ је био највећа колатерална штета санкција против Путина, а Србија је, по природи ствари, колатерална штета сваког заоштравања између Москве и Вашингтона – закључује Смајловићева.

Ко је Рекс Тилерсон (64)
* мултимилионер из Тексаса близак републиканцима
* 27,3 милиона долара му је месечна плата
* 25. на „Форбсовој“ листи најмоћнијих људи света (2015)
* 34 милијарде долара износи нето вредност „Ексон мобајла“
* посао у Русији започео још 1998.
* у изузетним односима с Путином, који га је одликовао Орденом пријатељства (2013.)
* тражи хитно укидање санкција Москви
* ожењен и има четворо деце.

 

Извор: B. B – N. A. / Информер