Издвајамо Свет

ТРАМП УЗДРМАО САД: На место државног секретара поставља пријатеља Русије, противника санкција!

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп предложиће за функцију америчког државног секретара првог човека највеће америчке нафтне компаније „Ексон мобил“ Рекса Тилерсона, саопштила је у суботу телевизијска компанија Ен-Би-Си, позивајући се на изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ен-Би-Си напомиње да је Тилерсон у блиским пословним односима са руским председником Владимиром Путином и да је целу пословну каријеру провео у компанији која сада носи назив „Ексон Мобил“. —

„Ниједан Американац, уз изузетак Хенрија Кисинџера није сарађивао с Путином тако много“, навео је Волстрит џурнал речи бившег америчког чиновника Џона Хемра.

„Ексон мобил“ је под руководством Тилерсона 2011. закључио с „Росњефтом“ споразум о стратешкој сарадњи који је подразумевао заједнички рад у Црном мору и на бушотини на Арктику. Посао је процењен на 300 милијарди долара.

У септембру 2012. председник Русије наградио је Тилерсона Орденом пријатељства.

Према наводима листа „Политико“, Доналд Трамп високо цени Тилерсонов „стил и искуство“.

Лист пише да је Тилерсон познат као човек који је способан да закључује међународне споразуме у сложеним ситуацијама. Искуство рада на државној функцији нема.

Раније је саопштено да је бивши градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани изашао из трке за место државног секретара и да је начелно одустао од функција у Трамповој администрацији. Као претенденте на функцију главног америчког дипломате, поред Мита Ромнија и Тилерсона, медији наводе и бившег сталног представника САД при Уједињеним нацијама Џона Болтона, сенаторе Боба Коркера и Џоа Манчина, бившег амбасадора у Кини Џона Хантсмана, бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса, политичара-републиканца Дејн Рорабејкера и адмирала у пензији Џејмса Ставридиса.

Инаугурација Трампа биће одржана 20. јануара следеће године. Трампове предлоге за министаре треба да одобри Сенат САД.

 

Извор: rs.sputniknews.com