Издвајамо Свет

АМЕРИЧКА НОЋНА МОРА ИЛИ ЛАЖ – ПУТИН ДРЖИ ТРАМПА У ШАЦИ? Ево шта о томе каже нови председник САД…

Гласине да је Русија покушала да компромитује Трампа, њујоршког краља некретнина, кружиле су Вашингтоном месецима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изабрани председник САД Доналд Трамп одбацио је медијске наводе о томе да Руси имају компромитујуће личне и финансијске податке о њему, као “политички лов на вештице”. Ова вест циркулише у Вашингтону већ месецима, а више америчких владиних службеника потврдило ју је.

– Лажне вести – потпуни политички лов на вештице! – написао је Трамп на свом Твитер налогу након што је мрежа ЦНН објавила да у поверљивим документима који су предати Бараку Обами и Трампу пише да Руси тврде да имају компромитујуће личне и финансијске податке о Трампу.

Ти наводи су били представљени уз извештај о руском хаковању током председницких избора 2016. године. Документи описује “секси” видео снимак са проституткама током Трампове посете једном хотелу у Москви 2013. године. Такође наводе да су руски званичници предлагали уносне послове како би могли да утичу на Трампа, преноси АФП.

ФБИ истражује поузданост и тачност ових оптужби, које су засноване највише на инфомацијама из руских извора, али још увек нису потврдиле многе битне детаље у документима о Трампу.

Поверљиви извештаји су прошле недеље била поднесена од стране најутицајнијих шефова америчке обавештајне службе. Ти обавештајни службеници су у извештај укључили сажетак како би демонстрирали да је Русија прикупила информације које су потенцијално опасне за обе политичке странке, али да су пустиле у оптицај само оне које би наштетиле Хилари Клинтон и демократима.

Сажетак није био службени део обавештајног извештаја о руским хакерским упадима и мешањима у изборе, али неки службеници су изјавили да је појачао доказе да је Москва намеравала да наштети кандидатури Хилари Клинтон и помоћи Трамповој, преноси Индекс.хр.

Сажетак је такође укључивао наводе како је постојала континуирана размена информација за време кампање, између Трампових људи и посредника руске владе. Гласине да је Русија покушала да компромитује Трампа, њујоршког краља некретнина, кружиле су Вашингтоном месецима, а лани су предане и америчким службеницима.

Такође садржи и размену информација између Доналда Трампа и његових сарадника с Кремљом, што се одвијало неколико година.

Чињеница да је извештај представљен у петак Трампу, али и Обами и другим службеницима у Конгресу показује колику важност тим документима придају америчке обавештајне службе, пише агенција Ројтерс.

У извештају се закључује да је руски председник Владимир Путин наредио да се треба Трампу помоћи у председничкој кампањи 2016. како би победио кандидаткињу демократа Хилари Клинтон.

Такође, у извештају стоји и да су америчке обавештајне агенције закључиле да се, у склопу тих напора, руска обавештајна агенција ГРУ служила посредницима као што су Викиликс и други како би објавила хаковану електронску пошту демократа која их је приказала у неповољном светлу.

Базфид је објавио потпуни документ на 35 страница, уз ограђивање како нису успели да верификују информације, што је већ подстакло бројне расправе о етици у новинарству.

ЦНН сазнаје како је 9. децембра сенатор Џон Мекејн дао пуну копију белешки, које датирају од јуна до децембра 2016., директору ФБИ-а Џејмсу Комију. Мекејн је знао за белешке од бившег британског агента који је био стациониран у Москви. Али ФБИ-у су већ пре тога биле дане белешке које су прикупљене до августа 2016., јер их је бивши агент МИ6 дао службенику ФБИ-ја у Риму.

Иако аутентичност извештаја није потврђена, изазвало је велику пометњу у Вашингтону и у Конгресу.
Извор: Телеграф.рс