Регион

Бендоу: Немојте додавати у застарели НАТО Црну Гору – Сенат не би требао да жртвује безбедност Америке због балканског „миша“

На изненађење европских лидера, новоизабрани председник Доналд Трамп је поново напао НАТО назвавши га „застарелим.“ Он је у праву, пише Даг Бендоу, аналитичар и бивши саветник председника САД Доналда Регана, за магазин Форбс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у свом ауторском тексту истакао да Сенат не би требао да жртвује америчку сигурност због „балканског миша“, како је назвао Црну Гору.

Надаље, он је објаснио да су САД формирале НАТО због своје одбране, а сада су дошли у ситуацију да се НАТО претворио у „друштвени клуб“ и да се у тај савез позивају земље без обзира на своје квалификације.

Осврћући се на недавно одобрење Комитета Сената за спољну политику да се Црна Гора позове у НАТО, он је истакао да је Црна Гора небитна балканска земља, која је корумпирана, и у којој једна партија влада дуго времена у, како је казао, гангстер стилу.

С тим у вези, Бендоу је казао да је то „посебан“ модел за будуће проширење савеза и упозорио да уколико цели Сенат подржи ту одлуку да се Црне Гора позове у НАТО као чланица Америка ће имати још једну бескорисну чланицу да брани.

У закључку текста Бендоу наводи да је ширење НАТО савеза бирократски интересе чак и на штету стварне безбедности својих већ постојећих чланица те су позвали Црну Гору да се придружи.

„То је земља величине поштанске маркице, са бројем људи довољним за један конгресни дистрикт у САД. Црна Гора заслужује свој роман, као измишљенао војводство Гранд Френвик у роману „Миш који је рикао“. Али, Подгорица не би требало да буде део НАТО-а“, закључује Бендоу.

 

Извор: in4s.net