Србија

БЕОГРАД ПОСТАЈЕ НОВА „ЏУНГЛА“: Гардијан тврди да ЕУ оставља мигранте заробљене у Србији да умру од зиме!

У граду Кале хиљаде миграната су месецима чекале на улазак у Велику Британију. Гардијан указује на ризик да ће се слична ситуација догодити управо у Србији

Након што је “Дејли мејл” упоредио редове миграната у Београду са колоном заробљених немачких војника у Стаљиндрагу, огласио се и “Гардијан” који тврди да би српска престоница ускоро могла да постане “нови Кале” (озлоглашени камп “Џунгла”, који је недавно растурила француска полиција).
Наиме, у овом тренутку више од 8.000 миграната заглављено је су Србији. Упозорење је издала организација “Лекари без граница”, а у тексту се наводи да “хладни и прљави београдски железнички депо, где до 2.000 људи тражи склониште од хладне српске зиме, ризикује да постане “нови Кале” за мигранте и избеглице које су напустиле европске власти”.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска унија намерно оставља мигранте из Сирије и Авганистана да умру од зиме у Србији, која чини све да им помогне, али не успева јер их из ЕУ упорно враћају назад – каже Абдреа Конента из “Лекара без граница”.

Лондонски лист у опширној репортажи из Београда наводи да Срби на све начине покушавају да приволе мигранте да оду у прихватне центре, али да ови то одбијају јер им је једина жеља да се докопају неке од земаља ЕУ. Међутим Европска унија их упорно враћа са својих граница и држи из “заробљене” у Србији.

“Гардијан” стога прави паралелу са ситуацијом у француској бази за мигранте у Калеу, где су хиљаде миграната у шаторима месецима чекале на улазак у Велику Британију.

– Европска унија је одлучила да пресече “балканску мигрантску руту” и тако је буквално хиљаде избеглица пустила низ воду. ЕУ од Србије прави тампон зону, попут оне у француском граду Кале. Суровост европских званичника могла би да изазове праву хуманитарну катастрофу – пише у “Гардијан”.

Овај лист посебно истиче пожртвованост српских лекара који излазе на терен и помажу изнемоглим и изгладнелим мигрантима.

Са друге стране, републички комесар за избеглице Владимир Цуцић каже да је писање “Гардијана” само доказ за цео свет да Србија ради све што је у њеној моћи да помогне избеглицама.

Ово потврђује и министар Александар Вулин који напомиње да је квалитет српских кампова најбољи на целог мигрантској рути.

– Србија је за сваког мигранта обезбедила смештај у камповима, као и храну, правну заштиту и медицински третман. Квалитет наших кампова је највиши на читавој мигрантској рути. Свако ко је ван нашег система то чини по својој жељи, а по нашим проценама око 10 одсто укупног броја миграната у Србији је ван система – рекао је он објаснивши да су то управо они које “Гардијан” помиње а који не желе да се региструју и добију смештај јер сматрају да ће тако много спорије стићи до Европе.

Извор: Telegraf.rs