Регион

Додик: Враћање изворних овлашћења РС или збогом БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска примарно заинтересована да јој се врате изворна овлаштења предвиђена Дејтонским мировним споразумом, те поручио да је, уколико то не буде могуће, нико неће задржати у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пошто су та овлаштења укидана одлукама високих представника мимо Дејтонског споразума, а који је кршен и одлукама страних судија, Српска је одлучна да афирмише своја изворна Дејтонска овлаштења -рекао је Додик новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Он је подсетио да се данас прославља 25 година Републике Српске и да то говори да је Српска успела да опстане у готово немогућим условима и околностима огромног међународног интеревенционизма који је проткан и деловао на бази бошњачког идеализма о томе како БиХ треба да изгледа.

– Данас, 25 година послије, Република Српска је одлучна да живи свој живот као држава и одлучна је да у складу са Дејтонским споразумом упражњава своја изворна права -рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска сматра да је то њено међународно право и да мешетарење међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ „не може бити мера наше слободе“.

– То је мера неслободе за нас и зато ћемо ми одлучно одбацити сваки покушај наметања квази одлука донесених у Уставном суду БиХ – рекао је Додик.

Извор: Srna