Издвајамо Свет

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ОТКРИО ЛАЖ: Немачка не поклања Србији 4 хеликоптера Х145М, јер их сама има 6!

Портал британског војног магазина ИХС Јанес је у среду, са недељу дана закашњења, известио да је Србија договорила набавку девет „Ербасових“ хеликоптера Х145М – шест за војску, три за полицију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У петом пасусу кратког извештаја дословце пише: Непотврђени извештаји наговештавају да ће Немачка донирати Србији додатна четири коришћена хеликоптера Х145М како би омогућила српским ваздухопловним снагама да располажу флотом од десет ових летилица.

Луфтвафе: Немамо појма о донацији

Међутим од тога нема ништа. У Ваздухопловним јединицама Бундесвера (Луфтwаффе) је за ДW незванично речено да о донацији појма немају – а они би морали да знају, јер у читавој Немачкој само Луфтвафе има ове хеликоптере.

Једна портпаролка немачког Министарства одбране у Берлину за ДW званично каже:

– Није планирана донација хеликоптера Х145М из флоте Бундесвера Србији – навела је она.

И сама немачка војска има тек шест оваквих хеликоптера, а још девет треба да буде испоручено до јуна ове године. Први су стигли у децембру 2015, а са „Ербасом“ је потписан седмогодишњи „каско“ уговор о одржавању.

Стога нема велике логике у томе да Бундесвер некоме поклања нове хеликоптере за које је тек обучио прве пилоте. Бундесвер је хеликоптере, додатну опрему и одржавање платио 194 милиона евра.

Ђорђевић најавио „поклон“

Х145М је вишенаменски хеликоптер са дигиталним кокпитом, потпуно опремљен за ноћно летење. Може се користити за транспорт трупа, извиђање или као лаки борбени хеликоптер. Бундесвер их држи у бази у Лаупенхајму, свега сто километара ваздушне линије од Калва, где су смештене Специјалне јединице командоса. „Ербасов“ хеликоптер је предвиђен и за њихов транспорт.

У новембру прошле године је српски министар одбране Зоран Ђорђевић поменуо да се са Немачком преговара о набавци два хеликоптера, али није прецизирао о којим хеликоптерима се ради.

– У питању је поклон. Преговарамо да добијемо највише могуће, да то буде довољан број и за нас и за МУП – рекао је он.

Немачка има више цивилних хеликоптера Х145 који служе углавном за спасилачке мисије. Али „поклон“ дефинитивно неће бити верзија Х145М.

Српски политичари уносе забуну

Иначе, српски политичари често сами уносе забуну када паушално говоре о „немачким хеликоптерима“. Тако је премијер Александар Вучић, говорећи о набавци „Ербасових“ летелица, сво време причао о „немачким хеликоптерима“.

„Ербас“ је заправо компанија у којој Немачка и Француска имају по 11,1 одсто власништва, а Шпанија 4,2 одсто. Тиме ове три земље располажу правом вета на пословне одлуке.

 

Извор: Dw/Блиц