Србија

„Немачка не уводи Додику санкције, Путин спреман на војну интервенцију на Балкану“

Фото: Јутјуб
Немачка се до даљег неће придружити санкцијама против Милорада Додика, председника РС, пише немачки магазин „Шпигл“, који је ту информацију сазнао из Министарства спољних послова Немачке. Истовремено, амерички „Блумберг“ упозорава да је Владимир Путин, руски председник, спреман и на војну интервенцију на Балкану, уколико за тим буде потребе.
Када се ради о причи у „Шпиглу“, новинар тог магазина је питао да ли ће се Немачка придружити америчким санкцијама.

„У овом тренутку не чини се да ће бити санкција против Додика, како нам је објашњено од стране добро информисаних извора у Берлину. Али, немачка влада ће покушати да оствари одређен утицај коришћењем других средстава. Тако се више пута се у последње време немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер мешао у унутрашње сукобе у Македонији, што отворено, што иза кулиса“, пише „Шпигл“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Блумберг“, с друге стране, наводи да ће се недавна глобална превирања одразити на Балкан, који Русија, како тврди, историјски сматра својом зоном утицаја.

„Русија има своје прсте на овај или онај начин у свим балканским земљама, а њихов утицај тамо расте из дана у дан. Утицај се постиже пропагандом на српском језику и кроз мрежу пријатељских НВО и медијских издања. Али, ако се ствари закомпликују, политичка и војна интервенција нису искључени јер, за разлику од свог претходника Бориса Јељцина, Путин не сматра да је подела зона утицаја застарео концепт“, пише „Блумберг“.

Иако постоје очекивања да ће Доналд Трамп променити однос према БиХ и Балкану, стручњаци подсећају да су слична очекивања била и када је државни секретар била Хилари Клинтон, супруга Била Клинтона, за којег Срби сматрају да је водио пробошњачку политику, али да Клинтонова ни у чему битном није променила ставове у односу на претходну републиканску администрацију председника Буша, када је државни секретар била конзервативна Кондолиза Рајс.

– Лидери на Балкану, а нарочито у Босни и Херцеговини, требало би мање да се баве истицањем америчке, руске или турске политике, јер овај регион није у толикој мери интересантан ниједној од тих земаља – тврди аналитичар Срећко Латал.