Издвајамо Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Масовни егзодус дипломата из Стејт департмента

Масовни егзодус дипломата. Тако се може описати стање у америчком Стејт департменту након четвртка, када је на десетине високих званичника после више година службе дало отказе јер наводно не желе да сарађују са новим шефом америчке дипломатије Рексом Тилерсоном, ког је на то место довео председник Доналд Трамп.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Вашингтон пост” известио је да су званичници напустили Стејт департмент из револта према Доналду Трампу, или је од њих затражено да се спакују и напусте посао, као што је написао ЦНН. Која год да је од ове две верзије (не)тачна, оно што је чињеница је да Стејт департменту фали много искусних људи.

Ипак, “Бизнис инсајдер” пише да су оставке званичника старе власти традиционални одраз поштовања према новој администрацији, али и да је у питању симоболични гест, те да се никада није десило да оволики број људи одједном оде.

“Вашингтон пост” тврди да је окидач за масовни одлазак дугогодишњих дипломата и осталих службеника била припрема отказа  Патрику Кенедију, помоћнику свих државних секретара у последњих девет година. Кенеди је био врло активан код прелаза власти и намеравао је да задржи свој посао и код Тилерсона.

Међутим, када је наводно чуо најаву да му се спрема отказ, предухитрио је администрацију и сам напустио Стејт департмент. За њим је отишло и троје високопозиционираних званичника и каријерних дипломата –

Џојс Ен Бар, Мишел Бонд и Гентри О. Смит, који су годинама радили у Стејт департменту за време републиканске и демократске администрације. Њих четворо је практично оперативно водило све послове америчке дипломатије, а узимајући у обзир да је пре њих отишло још неколико више рангираних колега, Стејт департмент је оперативно остао обезглављен.

Дејвид Вејд, шеф особља Стејт департмента за време Џона Керија, рекао је да је то највећи бег из неке америчке институције у историји.

– Ово је огроман губитак за све, те људе је немогуће заменити. Били су костур овог тима – рекао је Вејд.

С друге стране, амбасадор Ричард Бушер, који је служио у мандатима Колина Пауела и Кондолизе Рајс, ситуацију је за “Бизнис инсајдер” описао као “необичну”.

– Ти људи су водили рачуна о свим амбасадама, сређивали све детаље око дипломата широм света, визе… Ситуација је врло необична, али пре свега непријатна – рекао је Бушард.

Хиларино наслеђе

Постоји још једна теорија, која се чини подједнако реална као и горе наведене, а то је да су ови званичници поднели оставке јер су лојални Хилари Клинтон, бившој шефици дипломатије и жени коју је Трамп поразио на изборима. Такође, могуће је и да је у питању супротан сценарио: да их је Трамп одстранио баш због њихове повезаности са Клинтоновом.

Нови председник САД је још у октобру захтевао да се Патрик Кенеди отпусти јер је “намерно прикривао инкриминишуће податке о Клинтоновој”, као и да је “лично вршио притисак на ФБИ да обустави истрагу против некадашње прве даме”.

Стејт департмент је тада оштро негирао Трампове наводе, али је он наставио да их оптужује за “прикривање Хилариних криминалних радњи”.

– У питању је једно од највећих ометања правде у историји САД. Кенеди мора да поднесе оставку, одмах – говорио је тада Трамп.

Јан Бренер, председник компаније “Еурасиа Гроуп” која се бави проценом политичког ризика, сматра да “овако велики број оставки уопште није лоша ствар”.

– Велики број њих би свакако морало да оде јер би Трампова администрација то захтевала од њих. Да се ово десило у обавештајним службама, проблем би био много већи. Овако, све се то може надокнадити – истако је Бренер за “Бизнис инсајдер”.

 

Извор: Блиц