Србија

ШОКАНТНО! ЂИНЂИЋА УБИЛИ ИЗ ДВОРИШТА ВЛАДЕ: Званична верзија пада у воду?

Професор Слободан Савић из Института за судску медицину, који је и радио обдукцију, каже да је неопходна реконструкција догађаја кобног 12. марта. Званична верзија о убиству српског премијера каже да је Зоран Ђинђић леђима био окренут улазу у зграду Владе, а присутни сведоци тврде потпуно супротно

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Непотпуна истина о убиству премијера Зорана Ђинђића и после 14 година интригира српску јавност, а последње сумње бачене су на званичну верзију самог чина атентата, као и на то да ли је заиста пуцано из Улице адмирала Гепрата или чак ближе – из дворишта Владе!

О бројним нелогичностима из верзије која је заведена као званична проговорио је професор Слободан Савић, један од тројице лекара из Института за судску медицину, који је и радио обдукцију Ђинђићевог тела.

Он је у последњем броју Експреса указао на чињеницу да досад није урађена комплетна реконструкција догађаја кобног 12. марта 2003, што је било неопходно с обзиром на значај и осетљивост овог случаја.

Савић за Курир објашњава да му многе нелогичности побуђују сумњу у верзију која је заведена као званична, а необјашњиво му је и то што ни у једном судском поступку у вези са Ђинђићем није добио позив да сведочи као неко ко је мртвог премијера видео одмах након убиства.
– Мени је то чудно и не могу да објасним зашто никад нисам позван. Ја сам са још двојицом колега радио обдукцију, а у каснијем току догађаја истражни судија је одлучио да у даље вештачење укључи само једног који је сачинио налаз с вештаком балистичарем. Код нас у Институту обавеза је да обдукциони записник, чак и у најједноставнијим случајевима природне смрти, потписују најмање два лекара специјалиста. Уверен сам да је овако деликатан случај захтевао адекватну комисију, сачињену од већег броја вештака и специјалиста. Уз све нелогичности о којима причам, мој закључак је да све то никоме није сметало или је пак неко хтео да тако буде – каже Савић.

Нелогичности из званичне верзије вештачења, на које указује Савић, тичу се положаја Ђинђићевог тела, величине рана, траговима крви…
– Један од спорних момената било је утврђивање с које стране је пуцано и положај тела премијера у моменту повређивања. Званична верзија каже да је Ђинђић био окренут леђима улазу у зграду Владе, а присутни сведоци тврде потпуно супротно. Тај детаљ је важан, јер одређује одакле је пуцано и да ли је заиста то учињено са зграде у Улици адмирала Гепрата, као што каже званична верзија. Озбиљна дилема за мене је и то да ли су ране на Ђинђићевом телу и ране на телу његовог телохранитеља Милана Веруовића могле да буду нанесене истим пројектилом. Те повреде су различите величине – објашњава Савић.

 

Извор: Kurir.rs