Свет

Скандалозно! Папа упоредио Трампа са Хитлером

Папа Фрања изјавио је да ће сачекати да види како ради председник САД Доналд Трамп, пре него што форрмира мишљење о њему, преносе агенције. Иако сматра да људи хрле услед страха и кризе идентитета, па изаберу погрешно, дајући пример Хитлера који је деловао као харизматични вођа, а када је изабран, уништио је све око себе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у интервјуу за недељно издање шпанског листа „Паис“ казао да не воли да суди прерано о људима.

– Морамо да сачекамо. Видећемо како ће се понашати, шта ће предузимати и тек онда цу стећи мишлење о њему. Али плашити се или радовати унапред због нечега што би тек могло да се деси није мудро. То би било као да пророци предвиђају несреће – сматра он.

Упитан да прокоментарише појаву популистичких лидера у САД и Европи, папа је упозорио на потрагу за спасиоцима у кризним временима.

Како је објаснио у кризама „људи траже спасиоце који ће вратити идентитет“ и бране се подизањем зидова и бодљикавих жица према другим људима.

Према његовим речима, и Адолф Хитлер је 30-их година прошлог века изабран од стране људи који су тражили спасиоца у том времену економске и политичке кризе, а онда их је и уништио.

– Кризе изазивају страх, а мислим да је најочитији пример популизма Немачка 1933.године. Људи који су били у кризи тражили су идентитет, све док се није појавио харизматични лидер (Хитлер) и обећао да ће им вратити идентитет. Сви знамо шта се после десило – рекао је папа Фрања.

Извор: Tanjug/Vestionline.com