Здравље Издвајамо

СВУДА ЈЕ ОКО ВАС А МАСЛАЧАК ЛЕЧИ РАК, ХЕПАТИТИС, ЈЕТРУ, БУБРЕГЕ, ЖЕЛУДАЦ: Ево како га припремити… (РЕЦЕПТ)

Осим што има диуретска својства, подстиче стварање жучи, чисти јетру, помаже код алергија и смањује холестерол те се препоручује као додатак исхрани трудницама и женама у постменопаузи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почетак је април и идеално време за брање маслачка. Упутите се ван града, на подручја далеко од саобраћајница и уживајте у природи и брању.

Целу биљку најлакше је убрати тако да под њен корен завучете нож и извучете биљку са кореном јер су сви делови ове самоникле биљке врло лековити.

Лишће маслачка (радич) припремите на салату. Одлична је комбинација уз кувана јаја и кромпир, а по витаминском богатству надмашује спанаћ и парадајз. Осим што има диуретска својства, подстиче стварање жучи, чисти јетру, помаже код алергија и смањује холестерол те се препоручује као додатак исхрани трудницама и женама у постменопаузи, пише АлтернативаЗаВас. Маслачак садржи више каротена од шаргарепе и одличан је извор различитих минерала и витамина.

Стабљике маслачка поспешују растварање жучи, регулишу метаболизам те прочишћавају крв и желудац. Народна их медицина препоручује против дијабетеса и млеко из стабљике познато је за уклањање брадавица. Иако неки верују да је „млеко“ маслачка токсично, то није тачно и истина је потпуно супротна. Врло је лековито.

Од цветова ове биљке добија се сируп, који понекад називају и медом. Тај сируп чисти и јача крв и пробаву, а помаже и код кашља. Сада је право време да закорачите у природу и набавите си маслачак.

Припрема:

Уберите око 400 жутих цветова маслачка. Прелијте их с 3 литре хладне воде и убаците на кришке исецкана 4 лимуна и 4 наранџе. Оставите 24 сата. Након тога кроз газу процедите да не остану мрвице и пребаците течност у лонац. Додајте 2 килограма шећера и, уз често мешање, кувајте отприлике сат и пол након што течност прокључа. Требало би добити гушћи сируп.

Затим смањите ватру и добијени врући сируп прелијте у топле тегле које сте пре тога стерилизирали. Затворите. Сируп је гушће текстуре па се често назива и медом. Одличан је за уклањање симптома прехладе, кашља, бронхитиса … Узимајте га на кашичицу. Одличан је и за децу па се не бојте давати га својим малишанима сваки дан.

Чај од цветова

Можете припремити и чај. Уберите цветове и осушите их на ваздуху. Од осушених цветова направите чај и пијте га увек свеже припремљеног. Можете у њега додати и мед, чиме ћете додатно обогатити лековитост чаја, али немојте заборавити да се мед никада не ставља у чај док је врућ нити металном кашиком. Користите дрвену или пластичну.

Корен маслачка лечи рак

Да је ова биљка толико лековита, не тако давно су открили и научници који су известили да се кореном маслачка може излечити рак. Ако желимо чувати корен маслачка, потребно га је осушити. Пре сушења, корење треба пажљиво огулити и исећи на једнаке мање комадиће. Након тога се корен маслачка суши на свежем ваздуху. Корен маслачка раширите на подлози, на сувом и хладном месту са добрим протоком ваздуха. Корен ће се осушити у периоду од 3 до 14 дана, а препознат ћете да је осушен када постане крхак под прстима. Суви корен маслачка задржава лековита својства овако осушен и до годину дана, уз чување у тегли на сувом и тамном месту.

Корен маслачка чисти јетру, жуч, бубреге и лимфу те подстиче бубреге да токсине кроз урин шаљу ван из тела. Овај корен користи се и за лечење многих болести, попут опстипације (оп.а. затвор), чисти кожу од акни, едема и слично, лечи артритис, реуму, хепатитис, жучни каменац …

Корен маслачка је изразито добар за жене обољења, посебно у превенцији и лечењу различитих болести дојки, попут цисте, карцинома, разних тумора, натекнутих груди и проблема с дојењем и мајчиним млеком.

Да би се искористио пуни потенцијал корена маслачка, најбоље га је користити као декокцију или тинктуру.

Рецепт за декокцију је следећи:

помешајте 30 грама сувог корена маслачка са 60 грама свежег те смесу прелијте са 2,5 децилитара воде у што додамо прстохват соли. Пустите течност да проври, прекријте посуду и лагано кувајте 20 минута. Након кувања, садржај процедите, те пијте по три шољице „чаја“ дневно.

Чај од корена маслачка:

Корен биљке осушите, затим ситно исеците и самељите. Сачувајте прах за будућу употребу. На дан пијте пола чајне кашичице уз чашу воде.

 

Извор: вечерњи.хр