Издвајамо Регион

У СЛОВАЧКОЈ ЗАТОЧЕНО 120 РАДНИКА ИЗ СРБИЈЕ! Драма наших држављана који раде у „Самсунговој“ фабрици!

Радници из Србије који склапају делове за „Самсунг“ у Словачкој тврде да их је преварила фирма „ЈПМ Персонал сервисиз“, која их је тамо одвела. Нису нам платили ни евро, немамо ни за храну, ни за пут кући, кажу радници, а њихове наводе потврђују и у амбасади

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више од 120 радника из Србије заточено је у Словачкој пошто их је послодавац оставио без плата, хране и смештаја, сазнаје Информер. Ова група наших држављана већ месецима ради у „Самсунговој“ фабрици поред Трнаве, а тамо су отишли преко новосадске агенције „ЈПМ Персонал сервисиз“.

Радници тврде да је ова агенција одбила да им исплати зараде и да их је оставила без хране и смештаја, због чега тренутно немају средстава ни да се врате у Србију. Њихове наводе потврдили су нам и у амбасади наше земље у Братислави.

Очајни и преварени

Редакцији Информера јавио се Дејан Ђукић, један од преварених радника, који је отишао у Словачку преко агенције „ЈПМ Персонал сервисиз“. Он у име својих колега моли да им неко помогне и избави их из безизлазне ситуације у коју их је довео послодавац.

Паклени услови у „Самсунгу“

Словачки медији у неколико наврата су писали о веома тешким, готово нехуманим условима који владају у фабрици „Самсунга“ која се налази у месту Галанта крај Трнаве. Наводи се да је температура у халама већа од 40 степени, да не раде климе и да радницима није дозвољено да иду на паузу и одмор. Такође, указује се на то да послодавци из „Самсунга“ често малтретирају запослене.

– Отишли смо у Словачку да радимо преко агенције „ЈПМ Персонал сервисиз“, јер су услови које су понудили били јако добри. Међутим, када је дошло време за исплату зарада, газда се направио луд и нисмо добили ни евро. Сада седимо очајни у месту Сеређ, без игде ичега. Немамо ни смештај, ни храну, а пошто смо потрошили сав новац који смо понели од куће, не можемо да купимо ни карту за повратак у Србију. Има нас 120, безнадежни смо и заиста не знамо шта да радимо. Помозите нам ако било како можете, барем да се вратимо кући – рекао нам је очајни Ђукић и напоменуо да у Словачкој тренутно ради око 2.000 људи из Србије и да су многи у сличној позицији као и он.

Дејанову причу у потпуности је потврдио амбасадор Србије у Словачкој Шани Дермаку. Он каже за Информер да је и раније било случајева да послодавци из Србије преваре раднике које доведу у Словачку.

Обећања у огласима

Фирма „ЈПМ Персонал сервисиз“ повела је групу радника у Словачку још 16. октобра прошле године, што се може видети из огласа који су објавили на интернету. У огласу се каже да им је потребно 25 жена и 25 мушкараца старости од 18 до 40 година за рад на изради компонената за „самсунг“ телевизоре. Наводи се да је радно време 12 сати, да се сат плаћа 2,4 евра, а ноћу 2,7 евра. Такође, напомиње се да је обезбеђен пут и смештај, али да је обавеза радника да остану у Словачкој 90 дана.

– Ово није усамљен случај и овакве ствари се дешавају већ скоро две године уназад. Неколико агенција из Србије доводи раднике у Словачку да раде у великим фабрикама попут „Самсунга“. Они им у огласима обећавају куле и градове, одличан смештај, храну, добру зараду… Међутим, када људи дођу, агенција их превари и не испуни 90 одсто тих обећања. Радници нам се углавном жале да им зараде касне или их уопште не добију, па остану без новца за храну и повратну карту. Такав је случај и са групом људи из Сеређа и амбасада чини све да им помогне. Немамо буџет за те ствари и до сада смо из личних средстава купили преко сто карата, а некада успемо и да измолимо превознике да без пара врате наше људе у Србију – објашњава Дермаку.

Хитна реакција

Амбасадор Дермаку сматра да овај проблем може само постати још већи и да под хитно морају да реагују надлежне институције у Србији.

– Људи морају да буду опрезни и не смеју да верују разноразним приватним агенцијама. Такође сматрам да је неопходно да се овакве ствари регулишу на релацији између Србије и Словачке и да раднике који су потребни шаље Национална служба за запошљавање. Ситуација није нимало наивна и мора хитно да се реагује. За неколико месеци Словачкој ће бити потребно још 84.000 радника, и ако се ово не реши преко институција, проблем може само да постане још гори. Имаћемо на хиљаде наших радника који ће бити преварени и остављени без ичега да се сналазе у Словачкој – упозорава амбасадор Дермаку.

Послодавац: Нисмо криви, то су пијанице

Мирослав Барма, директор агенције „ЈПМ Персонал сервисиз“, тврди да је његова фирма испунила све обавезе према радницима.
– Наша правила су јасна. Плаћамо радницима пут у Словачку и смештај тамо. Налазимо им посао у фабрици „Самсунг“, где раде на траци и за то су плаћени 2,4 евра по сату у дневној и 2,7 евра по сату у ноћној смени, што дође месечно око 600-700 евра. Међутим, услов је да они раде барем три месеца или у супротном сами сносе трошкове превоза и смештаја. Такође, не могу да добију новац када они хоће, него 20. у месецу за претходни месец. Тако да ови сада радници могу да очекују зараде тек 20. фебруара. Овај проблем је настао јер је једна група радника долазила пијана на посао, због чега су добили отказе. Сада тврде да немају новац и не знају како да се врате кући. Шта ја да им радим? Ако су имали за пиће, нека се снађу и за карту – врло самоуверено нам је рекао Барма.

Извор:Информер.рс/А.Црномарковић