Здравље Издвајамо

Зимски апетит отме се контроли: 5 намирница које греју тело и топе масноће!

Треба да једете ону храну која помаже да очувате здравље, а уз то вас греје и омогућава да одржите идеалну тежину, па чак и да смршате

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како почне зима и температура падне, наш зимски апетит отме се контроли!

Истраживања показују да највећи број људи једе више током зиме и да се просечно угојимо бар један килограм за тих неколико месеци, пише Лепа & срећна.

Гојазни људи, међутим, угоје се још више. Зато треба бити веома пажљив, јести ону храну која нам помаже да очувамо здравље и која нас греје, а омогућава да одржимо своју тежину, па чак и смршамо ако кубуримо с вишком килограма.

Ево шта треба да се нађе на вашем зимском јеловнику што чешће:

1. Џигерица
Јефтин извор протеина, џигерица садржи и витамин А, Б 12, нијанцина, фолне киселине, као и гвожђа. Мана је што у њој има и холестерола, зато треба да уравнотежите остале делове јеловника и тако смањите унос масноћа. Вишак масних наслага на телу ће почети да се топи.

2. Овсена каша
Врућа овсена каша одлично греје у хладним зимским данима, а изузетно је богата фитохемикалијама и хранљивим материјама. Дијететско дејство? Истраживања показују да они који доручкују овсену кашу касније током ручка унесу за трећину мање калорија.

3. Грчки јогурт
Калцијум и беланчевине налазе се у већем проценту у грчком него у обичном јогурту. С друге стране, у њему је мање угљених хидрата и шећера па тако можете лакше да избалансирате јеловник у складу с дијетом. Због антибактеријског дејства, идеалан је за зимске дане.

4. Чај од ђумбира
Сви воле врућ чај током зиме, али најбоље је да одаберете управо онај од ђумбира. Ђумбир има ретку термогенетску способност да греје организам, а подстиче и крвоток и бржи метаболизам, па помаже и код мршављења.

5. Црна чоколада
Пуна антиоксиданата, црна чоколада укључена је у јеловник за превенцију карцинома и срчаних обољења. Ако сте на дијети, неколико коцкица задовољиће вашу потребу за слаткишима без превише калорија. Како црна чоколада греје? Једноставно, направите врућу чоколаду!

Извор:Лепа&Срећна