Србија

Албанци траже од Србије Фонд ПИО Косово и 2 милијарде евра!

Србија је од краја рата „киднаповала“ Фонд ПИО Косова а то питање није део разговора између Србије и Косова, пише Радио Слободна Европа, преноси Тетово њуз.
50.000 пензионера хоће накнаду
Представник пензионера тражи од међународне заједнице и локалних власти да изврши притисак на Србију да реши питање компензације пензија. Тренутно се процењује да има око 50.000 пензионера, који очекују остваривање права на накнаду. Укупан износ који се потражује од Србије од стране Косовског пензионог фонда износи две милијарде евра.
Шабан Кајтази, лидер Савеза пензионера Косова, каже да се ради у том правцу. Како наводи, тражили су од Комитета Савета Европе да обавеже Србију да „врати“ све пензије.

Међутим, многи пензионери су песимистични по том питању и сматрају да, упркос притисцима са косовске стране, Србија нец́е „вратити“ дуг пензионера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, Кајтази потврђује обец́ање косовских власти ће се и ово питање наћи на дневном реду разговора који се одвијају у Бриселу између Београда и Приштине.

А шта је Вучић све потписивао?
Економски експерти истичу да је ово питање требало решити одавно. Наим Гаши каже да је Србија потписница међународних споразума и који признају право на пензију. Дакле, према његовим речима, неприхватљиво је по било каквим међународним стандардима и критеријумима да косовски пензионери не примају пензије из Србије.

– То значи да би Србија, поред повраћаја у Фонд ПИО са каматом (за држање од 17 година) требало да исплати све пензије, пензионерима који су радили – закључује Гаши.

Извор: Vestionline