Србија

Уз нове књижице добијате и јединствена ЧЕТИРИ БРОЈА: Они су вам преко потребни!

Осигураници, који су добили нове здравствене књижице, узлегитимацију су добили и ПИН код. Комбинација од четири цифре многе је збунила, па су се бројни грађани јављали свима могућима ко би можда могао да им помогне – са истим питањем: чему то служи и дали морају да га носе са собом када иду код лекара, као и шта да раде уколико га изгубе
У РФЗО кажу да се пин користи за преузимање најажурнијих података из базе Фонда, путем апликације “КЗО читач”. Како објашњавају, пин служи да осигурано лице или здравствена установа имају увид у најновије податке о здравственом осигурању конкретног лица.

Пошто више нема шестомесечног оверавања књижица лепљењем маркица, што је било потврда да су плаћени доприноси и да лице може да иде код лекара, то се сада проверава уношењем пина. У поменутој апликацији потребно је кликнути на дугме “синхронизуј”, након чега ће се отворити поље за унос ПИН кода, а након тога ће се на екрану појавити тражене информације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У случајевима да се бројеви који означавају ПИН не виде, или га осигурано лице изгуби, потребно је да се обрати матичној филијали РФЗО, где ће добити нови – наводе у овој установи.

Уколико је реч о послодавцима који су добили пакете са здравственим картицама и бројевима ПИН који нису читки нити видљиви уопште, процедура је иста.

По пријему примедби, РФЗО ће се обратити Заводу за израду новчаница и кованог новца, од кога ће се тражити производња и достава мпвих ПИН-ова.

Досадашња искуства са коришћењем пин кодова су позитивна, а увидом у базу моћи ће да се виде најсвежији подаци о осигуранику, без да се иде на шалтере.

Извор: Telegraf.rs/ Novosti.rs