Свет

АМЕРИКА У СТРАХУ Најновија Трампова ШОКАНТНА одлука поново претвара земљу у ДИВЉИ ЗАПАД

Претходни председник САД Барак Обама пуне четири године борио се са Конгресом како би прогурао предлог закона којим се Управа за социјалну безбедност (Социал Сецуритy Администратион) обавезује да у систем шаље податке људи који због менталних потешкоћа нису радно способни, а желе да купе оружје.
Обамин закон ступио је на снагу у децембру прошле године, али је већински републикански Конгрес донео одлуку о укидању те мере. На тај начин 75.000 људи који су званично проглашени ментално оболелим мићи ће да купе оружје без малтене било каквих потешкоћа, јавља „Блумберг“.

Очекује се да одлуку потврди и Сенат, који је такође под контролом републиканаца, а затим ће свој потпис ставити и председник САД Доналд Трамп, који важи за великог заговорника уставног права на слободно ношење оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је још 1968. године у Америци донесен закон којим се „ментално дефектним“ особама забрањује да поседују оружје, тек је Обамин закон, којег Републиканци сада укидају, уредио систем којим би се на учинковит начин таква забрана спроводила. Та мера нажалост није ни стигла да заживи, иако је у јавности, јако осетљивој на уставно право ношења оружја, била јако популарна.

С друге стране, заговорници права особа оболелих од душевних болести упозоравају да сама чињеница што су болесни не може да упућује на њихову склоност насиљу. Иако је то тачно, с друге стране постоји чињеница да су управо ментално оболеле особе извеле неке од најкрвавијих напада оружјем до којег су дошле због неуређеног система контроле наоружања. Таква особе одговорне су за масакр на универзитету „Вирџинија“ 2007. године или за масовно убиство ђака у Њутону 2012. године.

Упркос овим подацима, најновији потез републиканаца, који су делом осокољени и Трамповом изборном победом, не изненађује с обзиром да је НРА, најутицајнија америчка организација за промовисање права на ношење оружја, донирала 50 милиона долара за кампању самог Трампа и шест републиканских сенатора. Међу људима који су се појавили на пригодном састанку с новим председником САД дан након што је јавности представио свог кандидата за судију Врховног суда Нила Горсача био је и истакнути функционер НРА Вејн Лапјер.

Иначе, подаци Канцеларије за дроге и криминал Уједињених нација (УНОДЦ) можда најбоље дочаравају колико је заправо оружје распрострањено међу обичним америчким грађанима. Американци сачињавају 4.43 посто светског становништва, а чак 42 посто свог светског оружја које поседују цивили налази се у САД!

Демонтира Обамино наслеђе

Ово је само једна у низу контроверзних одлука које је ДОналд Трамп донео за свега двадесетак дана колико је у Белој кући. Подсетимо, Трампова администрација предала је указ против Закона о здравственом осигурању (чувени „Обамакер“, на који је Трампов претходник толико поносан).

Доналд Трамп је стопирао увођење свих прописа које је Обамина администрација покренула пред одлазак из Беле куће.

Чак 80 амбасадора које је Барак Обама поставио широм света пре времена вратиће се у САД, а држава ће бити без дипломатских изасланика све док Трамп не одабере своје кандидате за тај посао.

Извео је САД из Транс-пацифичког споразума, претио Кинезима, није одустао од изградње зида на граници са Мексиком…а жели поново да преговара о Северноамеричком трговинском споразуму (НАФТА)

Извор: Blic.rs