Издвајамо Свет

АМЕРИКА ОСТАЈЕ НА БАЛКАНУ: Човек из Стејт департмента открио планове Доналда Трампа за Србију

Директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер тврди да Америка и даље има интерес да остане на Балкану упркос променама у Белој кући

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер изјавио је да не верује да ће политика САД према Балкану бити другачија од досадашње која је подразумевала посвећеност Америке овом региону и помоћ Балкану на путу европских интеграција.

Одговарајући на питање поводом појединих идеја које провејавају у јавности у региону да би могло доћи до договора између Доналда Трампа и Владимира Путина, а по којима би се Америка одрекла Балкана као сфере свог утицаја, он је рекао да није видео ништа налик томе код било ког америчког званичника.

Све у вези с таквим идејама ми звучи као спекулативна фикција – рекао је Палмер.

Упитан да ли ће доласком Трампове администрације доћи до промене политике према Србији он је поново указао на константу америчког приступа Балкану.

– Наш циљ у Европи су слобода и мир и то подразумева интеграцију земаља Западног Балкана у европске институције. Циљ Србије је да постане пуноправна чланица ЕУ, а тај циљ подржавају САД.

Нормализација односа са Косовом је део тог циља. Потребно је да дође до напретка у Бриселском дијалогу како би дошло до напретка на путу евроинтеграција“, рекао је Палмер и истакао да нема ниједан разлог да верује да ће доћи до промене америчког приступа по том питању.

Извор:Танјуг