Свет

БЕЛА КУЋА ПРЕД СКАНДАЛОМ! Други човек америчке ДИПЛОМАТИЈЕ учесник ПОКОЉА у Гватемали и ПУЧИСТА!

Са сваким новим председником САД долази и нова администрација. Доналд Трамп је већ заменио велики део Обаминог кадра, а највећа чистка догодила се у Стејт департменту. Његов најновији кандидат за једну од најосетљивијих функција у администрацији – заменика шефа дипломатије, изазвао је праву буру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако је избор Рекса Тилерсона за државног секретара изазвао велике реакције због његових веза са Русијом и Владимиром Путином, шта онда рећи за Елиота Абрамса, једног од водећих неоконзервативаца и најозбиљинијег кандидата за Тилерсоновог заменика?

Абрамсову каријеру обележили су испади и скандали. Највећи од свих свакако је пресуда за намерно довођење у заблуду Конгреса САД везано за његову улогу у скандалу о неовлашћеној продаји оружја Ирану током осамдесетих, познатијем као „Ирангејт“ или „Иран-контра“ скандал. Подсетник – Иран је тада био под жестоким санкцијама.

Ипак, то је само врх леденог брега. Абрамс је 2002. године, као члан Бушовог Националног безбедносног савета САД, према изворима „Вашингтон поста“, охрабривао пуч против демократски изабране власти Венецуеле. Четири године касније активно је радио на оспоравању и поништавању избора у Палестини.

Све ово и даље спада под „мање грехе“ ако се узме у обзир шта је Елиот Абрамс радио за време мандата Роналда Регана. Као тадашњи асистент државног секретара, задужен за људска права, Абрамс је омогућио тадашњем диктатору Гватемале, генералу Ефраину Риосу Монту да изврши незапамћен геноцид над урођеничкимнародом у региону Ићил.

Да ствар буде гора, док су се крвави злочини извршавали у Гватемали, Абрамс је снажно лобирао у Конгресу САД да Монтов режим добије велику војну помоћ од Америке. Убеђивао је конгресмене да је диктатор „донео запажен напредак у погледу људских права“ откад је преузео земљу. Абрамс је ишао толико далеко да је чак изјавио како се „убијање недужних цивила смањује корак по корак“, и затим захтевао од Конгреса да „пошаље војну помоћ генералу у знак награде“.

Чак је и унапређен у асистента шефа дипломатије за унутрашња питања. Протести због покоља у Гватемали били су све гласнији, а Абрамс је негирао било какве злочине, силовања и погубљења која сус е дешавала у тој централноамеричкој држави, и то од стране режима за који је, у бог зна чије име, свесрдно лобирао.

Прикривања сличних страхота чинио је и за лидере Ел Салвадора, Никарагве и Хондураса.

Дакле, човек који је отворено наводио владу САД да помаже ратном злочинцу одговорном за геноцид, не може се назвати другачије него ратни злочинац, наводи „Пост“.

Доналд Трамп је решио да укине место заменика државног секретара задуженог за менаџмент (шеф дипломатије по неписаном правилу има два заменика), што значи да би Тилерсонов заменик имао далеко већа овлашћења него неки његови претходници у ранијим администрацијама.

Уколико таква особа постане други човек америчке дипломатије, Трампов план о „мирољубивој спољној политици“ могао би да буде под озбиљним знаком питања.

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs