Србија

Харадинај експресно саслушан у Француској, одлука о изручењу следеће недеље

Бивши командант ОВК и косовски премијер Рамуш Харадинај саслушан је пред судом у Француској, али одлука о даљем поступању још није донета, јавља Индексонлине.нет. Рочиште на ком ће бити одлучено о његовом евентуалном изручењу биће одржано у четвртак, 9. фебруара.
Харадинај је пред судију изашао у 11 часова, а саслушање је завршено за мање од пола сата, преноси портал. Како тврди портал, позивајући се на добро обавештене изворе, коначна одлука о томе да ли ће бити пуштен, изручен Србији или Хагу, биће донета наредне недеље. Тачније, позивајући се на његовог адвоката Аријанита Коција, приштински медиј Зери пише да ће одлука о евентуалном изручењу Србији бити донета следеће недеље, тачније 9. фебруара.

Ухапшен је 4. јануара на аеродрому у Базелу по интерполовој потеници Србије због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Француски суд га је 12. јануара пустио да коначну одлуку о изручењу чека на слободи.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом, који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Надлежни српски органи сада тврде да имају нове доказе његове умешаности у злочине против човечности 1998. и 1999. године на Косову.

Извор: Telegraf.rs / B92