loading...
Србија

Харадинај експресно саслушан у Француској, одлука о изручењу следеће недеље

Бивши командант ОВК и косовски премијер Рамуш Харадинај саслушан је пред судом у Француској, али одлука о даљем поступању још није донета, јавља Индексонлине.нет. Рочиште на ком ће бити одлучено о његовом евентуалном изручењу биће одржано у четвртак, 9. фебруара.
Харадинај је пред судију изашао у 11 часова, а саслушање је завршено за мање од пола сата, преноси портал. Како тврди портал, позивајући се на добро обавештене изворе, коначна одлука о томе да ли ће бити пуштен, изручен Србији или Хагу, биће донета наредне недеље. Тачније, позивајући се на његовог адвоката Аријанита Коција, приштински медиј Зери пише да ће одлука о евентуалном изручењу Србији бити донета следеће недеље, тачније 9. фебруара.

Ухапшен је 4. јануара на аеродрому у Базелу по интерполовој потеници Србије због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Француски суд га је 12. јануара пустио да коначну одлуку о изручењу чека на слободи.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом, који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

Надлежни српски органи сада тврде да имају нове доказе његове умешаности у злочине против човечности 1998. и 1999. године на Косову.

Извор: Telegraf.rs / B92