Здравље Издвајамо

Код нас расте као коров: Ово је најлековитија биљка на свету,нема шта не лечи! (РЕЦЕПТ)

Легенда каже да је од овог грма направљена Христова круна од трња

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глог садржи активне твари с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин.

Кинези су некад од глога правили ферментирано пиће, а његови остаци пронађени су у 9 000 година старим лончаницама.

Сматра се да је већ тада био значајан у религији. Легенда каже да је од овог грма направљена Христова круна од трња. Уз њега се вежу и многа друга веровања, чак и митови попут оног о вампирима.

Глог је у то време растао у Еуропи, Азији, Северној Америци и Медитерану, али данас је проширен по читавом свету. Познат је и под називима бела драча, бели трн, глогић, глоговац, глоговина, оштри трн, трнка, жетица, глаговна глог, глогиња, медведове хрушке.

Лек за срце

Глог садржи активне твари с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин. Плодови садрже етерично уље, танин, сапонин, гликозиде и фруктозу, те у изузетним количинама калијум, натријум, калцијум и соли фосфорне киселине.

Након уврштавања тинктуре свежих плодова глога у хомеопатску књигу Вилмара Шваба, постао је популарна биљка и предмет многих истраживања. Она су потврдила да је глог вредан лек за срце. Међу охрабрујућим закључцима је и онај да глог спречава пораст модернога доба – инфаркт.

Сви који имају проблема с превисоким притиском, желе да се заштите од опасности високог холестерола и зачепљења крвних судова, те сви који пате од срчаних криза, могу се с пуним поверењем лечити глогом.

Ова биљка широко се користи за одржавање здравља крвног система, код високог притиска, слабљења срчаног мишића и срчане аритмије. Прихваћен је као сигуран и делотворан третман раних фаза срчаних болести, те као делотворна терапија код већ узнапредовалих фаза. Препоручује се након срчаног удара, будући да повећава прокрвљеност коронарних крвних судова.

Поспешује активност и бољу исхрану ћелија срчаног мишића. Уопштено би свако изнад 50 година требао повремено узимати тинктуру глога.

Друге примене глога

Глог је једна од биљака с најјачим смирујућим дејством.

Помаже код умора, мањка енергије, лошег сна, тешког дисања, вртоглавица, лупања срца, тескобе, нервозе и шума у ушима.

Вредан је и у менопаузи.

Може се користити као помоћ код мршављења, јер подстиче избацивање вишка воде из организма. То га својство чини корисним и код целулита, едема и болести зглобова.

Глог јача везивно ткиво на зглобовима, а због антиупалног деловања саветује се код улцеративног колитиса и пробавних тегоба.

Штити од деловања слободних радикала и спречава болести крвних судова попут артериосклерозе.

Бројне студије о глогу установиле су да је он сигурна и добро подношљива биљка. Међутим, глог се не препоручује трудницама и доиљама.

Берба глога

За лечење се најчешће користе две врсте глога – црвени и мање познати бели глог. Глог расте уз путеве, ивице шума и ливада, а карактеристичан је по трњу и трокраким и петокраким листовима. Кора се сакупља у пролеће када колају сокови, те се користи осушена или свежа. Плодови се беру у јесен када су јаркоцрвени. Цветови, по могућности бели, беру се у пупољцима или непосредно пре отварања.

Време за брање цветова је између априла и јуна. Суше се у хладу у танким слојевима.

Капи од глога

– 20 г уситњених листова и цветова прелијте с 200 мл 70 постотног алкохола. Повремено промешајте. Након три седмице процедите и профилтрирајте. Пити двадесет капи дневно с мало течности.

Ове капи делују превентивно, али и као помоћна терапија код болести крвног и нервног система.

Сируп од глога

У блендер ставите килограм бобица глога, прелијте с водом тако да сеже 2,5 цм изнад бобица. Изблендирајте и оставите тако 24 сата. Ставите то на лагану ватру, а када почне лагано кључати, оставите нека се крчка пола сата. Смањите ринглу и пустите да одстоји још пола сата. Процедите течност и када се охлади, ставите је у фржидер. Бобице изблендирајте додајући им нову воду. Затим их опет једнако кувајте пола сата и оставите да стоје још пола сата. Добро процедите кроз крпу, да буде што гушће.

Тај сок помешајте с првобитно исцеђеним. И затим га крчкајте на лаганој ватри док не остане 1/4 мешавине. Сипајте у стерилизоване флаше и узимајте 6 до 12 кашика дневно. Рок трајања је неограничен.

Помоћ код инфаркта

Појачана формула хербалиста Ричарда Шулза за оне који су претрпели инфаркт.

Састојци: 240 мл сирупа од глога; 30 мл тинктуре од срчаника; 30 мл тинктуре од корена ђумбира; 30 мл тинктуре од кактуса,Селеницереус грандифлора; 30 мл тинктуре од млевене црвене паприке.

Припрема: Боцу од пола литра напуните глоговим сирупом до пола. У одвојеној посуди измешајте тинктуре и затим их додајте сирупу и добро промешајте. Пијте по једну кашику 3 до 8 пута дневно.

Извор:алтернативаљековитогбиља.инфо