Издвајамо

Ово су замерали Николи Тесли: Ставови које запад не прашта српском генију!

И док је закаснело поштовање Тесле угодно, нема ничег забавнијег од налажења прљавих детаља, преноси портал Мотхербоард
Портал Мотхербоард је објавио занимљив коментар о Николи Тесли. Током прошле деценије, Никола Тесла напокон је доживео признање у популарној култури. Његова животна прича је инспирисала популарни чланак Оатмила, најсмешнију епизоду „Пијане историје“ („Друнк Хисторy“) свих времена и изненађујућу улогу Дејвида Боувија као генија у филму „Престиж“.

Постао је незаобилазан у популарној култури, а Теслино меморијално друштво је на добром путу да његов рођендан, 10. јул, прогласи Даном Николе Тесле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од најутицајнијих мислилаца

Овај талас љубави према Тесли последњих година потврђује његов допринос као једног од најутицајнијих мислилаца свих времена. Такође је и дирљив, с обзиром на неславан завршетак његовог живота када је усамљен и сиромашан преминуо 1943, док је његов рад деценијама касније готово потпуно заборављен. Сличан феномен се тренутно догађа и математичару Алану Тјурингу, чије су последње године биле још трагичније од Теслиних, а доприноси подједнако утицајни. Али, за разлику од Тјуринга, Тесла је имао неке „мрље“ у својој научној каријери.

И док је закаснело поштовање Тесле угодно, нема ничег забавнијег од налажења прљавих детаља. А који је бољи начин од скидања Тесле са пиједестала од подсећања на његове ставове о еугеници? Па, то су биле 1930-те, могли бисте рећи. Еугеника је тада била популарна. Али, свако ко брани Теслу „историјским контекстом“ никада заправо није прочитао шта је он рекао о овој теми.

Универзална еугеника?

„Године 2100, еугеника ће бити универзално успостављена. У прошлим временима, закон јачег је искорењивао мање пожељан коров. Човеков нов осећај сажаљења је почео да се меша у суров начин функционисања природе. Због овога и даље одржавамо у животу неспособне“, написао је Тесла у издању Либертy магазина из фебруара 1935. године у оквиру чланка у којем предвиђа будућност. Најпроблематичнији део овог цитата је Теслина употреба речи „мање пожељан коров“ и његов јасан презир према „новим осећајем сажаљења“. Али његове идеје такође одају проблематично размишљање о природној селекцији на научном нивоу.

Тесла је направио уобичајену грешку поистовећивања „преживљавања најјачих“ и преживљавања појединаца који заслужују да преносе своје гене, који су некако заслужили право на репродукцију. Али као што сваки еволуцијски биолог зна, „селекција“ није ни приближно активан процес, како сама реч наговештава. „Најјачи“ су делимично срећом; када се ново уточиште ослободи, организам с најбољом комбинацијом атрибута за употребу тог окружења ће током времена бити успешнији од других. Диносауруси су били више него способна група која је живела милионима година, али баците један астероид на њих и одједном су птице и сисавци боље опремљени за преживљавање.

Екстремни ставови

Нажалост, Теслини ставови постају још екстремнији.

„Једина метода компатибилна нашој представи цивилизације и расе је спречавање размножавања неспособних стерилизацијом и свесно вођење инстинкта за парењем. Неколико европских и америчких земаља стерилишу криминалце и луде. Ово није довољно. Еугеници теже ка томе да се отежа ступање у бракове“, написао је.

Свакако никоме ко није погодан родитељ не треба допустити потомство. Један век од данас, биће подједнако невероватно да се нормална особа пари с еугенички неподобном особом као и да се уда за криминалца“, наставио је.
Шта значи „погодан“? Ко је „еугенички неподобан“? Чињеница да Тесла издваја „луде“ такође показује мањак самосвести. Имамо човека који је компулзивно гњечио прсте на ногама по сто пута током ноћи, рачунао кубикажу сваког оброка и заљубио се у голуба. Он је једноставно био архетип лудог научника и лако би потпао под категорију „лудака“ коју наводи.

Покоја пацка

И док је необјашњива подршка еугенике била Теслина највећа мрља, није му била и једина. Сматрао је да су стимуланси попут кафе и чаја „отрови“ и да ће нестати до 2000. године, али је у истом параграфу хвалио алкохол као „разноврсни еликсир живота“. Иако га је на почетку каријере свакако финансијски прешао Томас Едисон, његови каснији проблеми с новцем су искључиво његова кривица. Да ни не спомињемо његове тврдње да је направио машину за потрес који му је уништио лабораторију. Нема сумње да су Теслине генијалне идеје биле бројније од његових лоших ставова и да заслужује постхумну славу која му се указује. Али не би било фер да прође Теслин рођендан, а да му се не удели по која пацка, закључује ауторка текста на порталу Мотхербоард.

Извор: index.hr