Издвајамо Свет

ЕВРОПА ВАПИ ЗА ВАСПИТАЧИМА: Ево колико плаћају за посао васпитача

Возачи грађевинских машина дефицитарни у Словенији, а бабице у Холандији и Грчкој. Учитељи, стручњаци за финансије и ИТ највише се траже у целој Унији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Васпитачи, учитељи, стручњаци за финансије, развој софтвера и апликација спадају у занимања која се све више траже у Европској унији, показало је најновије истраживање Европске комисије.

С обзиром на то да су грађани Србије, према недавном истраживању у 11 земаља региона и ЕУ, најспремнији да се иселе из земље због посла, овај податак ће им добро користити.

Срби спремни за исељење

Наиме, чак 82 одсто Срба спремно је за пресељење из земље због новог посла. У најновијем истраживању Европске уније „Нови план професија за Европу“ наводе се и професије које су све траженије.

Осим стално дефицитарних ИТ стручњака и стручњака из инжењерских наука, медицинских сестара и различитих врста административних радника, има и занимања која се раније нису појављивала. Тако су, на пример, васпитачи и учитељи, чије плате су од 2.000 до 3.500 евра, све траженији у Шведској, возачи грађевинских машина у Словенији, а бабице у Холандији и Грчкој. Траже се и ватрогасци, келнери, радници обезбеђења и возачи.

Огромне могућности

У истраживању се наводи и да технолошки напредак и глобализација из корена мењају начин на који живимо, учимо, радимо и послујемо, што нуди огромне могућности за иновације, раст и запошљавање, али и захтева људе који могу да се прилагоде и знања која су другачија него пре.

Шта то значи, наведено је на примеру неколико индустрија. Тако ће аутомобилска индустрија запослити 888.000 радника до 2025, али ће нестати радна места на тракама за састављање возила због нових технологија и „чистих“ аутомобила, па ће бити потребни кадрови са средњим и високим квалификацијама.

У текстилној и кожној индустрију, као и у индустрији обуће биће отворено пет пута више радних места за висококвалификоване раднике, али нестаће 300.000 занатских, као и 100.000 послова у одржавању погона.

Европска унија очекује велики раст запошљавања у пословима који ће се појавити у транзицији ка еколошки чистијој привреди. Испуњавање зацртаних циљева из климатског и енергетског плана до 2030. створиће око 700.000 радних места.

Извор:Курир.рс/Владимир Спасић