Русија

РУСИ СЕ ОДМАХ ОГЛАСИЛИ: ПУТИН ЈЕ СПРЕМАН!

Руски председник Владимир путин је рекао да је отворен за разговоре са немачким канцеларом.

Руски председник Владимир Путин отворен је за контакте са немачким канцеларом Олафом Шолцом, иако нема заказан телефонски разговор са њим, рекао је портпарол Кремља у недељу државној агенцији РИА Новости. Немачка, најзападнија земља која се противила снабдевању Украјини савременим борбеним тенковима за помоћ у борби против руске инвазије, саопштила је прошле недеље да ће послати 14 својих тенкова Леопард 2 у Кијев и дозволити савезничким европским земљама да испоручују Леопарде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шолц: Разговараћу са Путином
Та објава, након које су САД Кијеву обећале тенкове М1 Абрамс, разбеснела је Кремљ. „За сада нема заказаних разговора (са Шолцом). Путин је био и остаје отворен за контакте“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, пренеле су РИА Новости.

У интервјуу берлинском дневнику Тагесспиегел, који је објављен у недељу, Шолц је рекао: „И ја ћу поново разговарати са Путином – јер је неопходно разговарати“. „Путинова је одговорност да повуче трупе из Украјине како би се окончао овај ужасни, бесмислени рат који је вец́ коштао стотине хиљада живота“, додао је немачки канцелар. Портпароли Шолца, који је на турнеји по Јужној Америци, нису били доступни за коментар.

Разговарали прошлог месеца
Путин и Шолц су последњи пут разговарали телефоном почетком децембра. Руски лидер је тада рекао да је немачки и западни однос према Украјини „деструктиван“ и позвао Берлин да преиспита свој приступ. Немачка је други највећи донатор војне опреме Украјини после Сједињених Држава, према Институту за светску економију у Килу, испред других европских сила попут Француске и Британије.

Кијев каже да су мировни преговори могући само ако Русија престане да напада и повуче све своје снаге са украјинског тла.

 

 

Извор: Мондо