Издвајамо Свет

ПАПИНО ПИСМО УПОЗОРЕЊА ТРАМПУ: Ево шта пише у писму које је прочитано на састанку Светских народних покрета

Примедбе или…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чини се да је папа у свом писму директно говорио о протестима против републиканског председника и масакрирања демократије, известио је „Гардијан”.

Папа Фрањо је недвосмислено подржао организаторе и активисте који се боре за социјалну правду, мигранте и борце за заштиту животне средине, рекавши да „подржава” њихову борбу против тираније која има циљ да „масакрира демократију”.

Иако папа Фрањо није поменуо име америчког председника Доналда Трампа, нити било ког другог политичара, „Гардијан” је написао да се примедбе папе Фрање могу посматрати као јасно одобравање и подршка отпору против популистичких и ксенофобних политичких покрета.

У писму које је овог викенда прочитано на отварању састанка Светских народних покрета у Калифорнији, папа Фрањо је поручио да сви као хришћани и људи добре воље треба да живе и делују у садашњости.

– То је велика одговорност, јер ако се не позабавимо ефикасно неким тренутним реалностима, оне су у стању да покрену процесе дехуманизације који би после тешко било могуће зауставити.

Британски дневник је закључио да се чини да је папа Фрањо у овом писму директно говорио о протестима против републиканског председника.

– Исход корака предузетих поводом овог историјског преокрета, односно, начин на који ће бити решено погоршање кризе, зависиће од ангажовања и учешћа људи, првенствено од самих народних покрета – написао је папа Фрањо и осудио раст популистичких и ксенофобних покрета широм света, нагласивши да они представљају „смртну опасност за човечност”.

Он је такође критиковао лидере који се ослањају на страх, несигурност и поделе, као и пребацивање кривице на друге.

– Пре или касније, морално слепило ове равнодушности долази до изражаја, као распршивање илузије. Ране су ту, оне су реалност. Незапосленост је стварна, насиље је стварно, корупција је стварна, криза је стварна, масакрирање демократије је стварно – прочитао је папин близак сарадник кардинал Питер Турксон.

Ово писмо је само још једна у низу упозоравајућих папиних порука упућених америчком председнику. Трампа је још у предизборној трци критиковао због изјава да ће подићи зид на граници са Мексиком, рекавши да то није хришћански.

Затим је у честитки коју је упутио новом председнику позвао Трампа да се током мандата руководи етичким вредностима и да води рачуна о сиромашнима и прогнанима. Он је навео да су то „вредности које су обликовале историју америчког народа и посвећеност америчке нације напретку људског достојанства и слободе широм света”.

Пар дана после инаугурације, упитан да прокоментарише појаву популистичких лидера у САД и Европи, папа је упозорио на потрагу за спасиоцима у кризним временима и том приликом је, сматра се, посредно упоредио Трампа са Хитлером.

Како је објаснио, у кризама „људи траже спасиоце који ће вратити идентитет” и који се бране подизањем зидова и бодљикавих жица према другим људима.

Он је подсетио да су тридесетих година прошлог века људи који су тражили спасиоца у време економске и политичке кризе изабрали Адолфа Хитлера, који их је на крају уништио.

– Кризе изазивају страх, а мислим да је најочигледнији пример популизма Немачка 1933. године. Људи који су били у кризи тражили су идентитет, све док се није појавио харизматични лидер (Хитлер) и обећао да ће им вратити идентитет. Сви знамо шта се после десило – рекао је папа Фрањо.

Извор:СрбијаДанас.цом/Политика.рс