Издвајамо Србија

ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ЧУВАЈУ СРБЕ ОД ОСВЕТЕ ХАРАДИНАЈА: Предузете су све безбедносне мере

Српске безбедносне службе стале су у заштиту Срба који су се нашли на листи за одстрел осведоченог злочинца и крвника Рамуша Харадинаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наше безбедносне службе већ су упозориле поједине грађане за које се сумња да су на потерницама косовских правосудних органа да не напуштају централну Србију, сазнаје Курир. Према нашим сазнањима, на списку од 57 особа углавном су људи који су већ у предметима косовских судова осумњичених за наводне ратне злочине против Албанаца.

Наш извор тврди да на том списку не би требало да буде имена која су позната широј јавности.

Тајне потернице

– Уколико су радили по истом принципу као у случају основних судова у Ђаковици и Пећи, претпостављамо да се ради о људима који су у време ратних дешавања на Косову радили у легалним институцијама Србије, од војске, полиције, судова… И то су углавном они који су тамо и живели, или су били распоређени. Немамо списак с потерницама, али смо на основу тих података дошли до имена неких Срба које већ упозоравамо да воде рачуна куда се крећу, путују, да не улазе на Косово док се не види о чему се ради – каже извор Курира.

Портпаролка Специјалног суда Косова Љиридона Кузмаћи рекла је да су захтеви за хапшење издати после одлуке судије Еулекса, а портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон да та мисија није укључена.

– Правно гледано, Косово, које није члан Интерпола, не може да изда црвене међународне потернице. Али ако их затражи представник генералног секретара УН, односно Унмик, који је члан Интерпола, онда би за седам до десет дана могле да буду на снази. У том случају наши грађани који су на њима могли би да буду ухапшени, а бојимо се да би биле тајне – прича наш извор и додаје да Приштина овим притиска Београд да одустане од изручења Рамуша Харадинаја.

Политичка позадина

– Неколико сати пре него што су приштински медији објавили да имају списак од 57 особа, Приштина је индиректно поручила Београду да је спремна да га повуче ако одустанемо од Харадинаја. Јасно смо рекли да не може нико да нас уцењује.

Шеф дипломатије Ивица Дачић сматра да „сигурно има“ везе између те две ствари:

– Србија никада није политизовала ниједно хапшење Срба, а кад год је ухапшен неки Албанац, Бошњак или Хрват, то је, ето, политички.

ТРАЖЕ КВАКЕ: Приштина притиска са свих страна
Албанија у Тачијево име тужи Србију за геноцид

Списак са именима 57 Срба део је ширег плана Хашима Тачија, који није одустао од замисли да Србију тужи за геноцид, пише Спутњик.

– Недавно је Вилијам Вокер, бивши шеф Косовске верификационе мисије, као сведок дао изјаву пред косовским судом о масовном убиству албанских цивила од стране српске војске и полиције, али и Срба – незванично сазнаје Спутњик и наводи да Приштина намерава да подигне оптужнице по командној одговорности, које сежу до Београду.

За то ће, додаје се, користити све хашке пресуде Србима и доказе у процесу против Слободана Милошевића. Приштина је, пише Спутњик, ангажовала правни тим и покушаће да искористи то што Специјални суд за злочине почињене на Косову, чије се оснивање ослања на извештај Дика Мартија о злочинима ОВК над Србима, нема у имену ОВК, како би пред њим оптужила и Србе. Извор Спутњика каже и да Косово не би могло да тужи Србију за геноцид јер оно није чланица УН, али да се разматра да то уради Албанија. Те информације званично нису потврђене.

Харадинај на Фејсбуку
Дачић је злочинац

Рамуш Харадинај написао је јуче на свом Фејсбук профилу да је борац за слободу, а не ратни злочинац:

– Одговарао сам пред међународном правдом и нисам се крио попут стотина српских званичника, међу којима је и Ивица Дачић, који је сакрио доказе злочина почињених на Косову.

РЕАГОВАЊА

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ
Притисак на српски народ

-Пласирање информација о оптужницама против Срба је најновији вид притиска на српски народ у покрајини.

Небојша Влајић, адвокат
Застрашивање Срба на Косову

-Циљ је застрашивање српске заједнице на КиМ и расељених Срба, јер нико не сме да се врати уколико има разлога да верује да се против њега води неки тајни поступак.

Рада Трајковић, НВО Европски покрет Срба
Наставак етничког чишћења

-Нисам изненађена, ово је само континуитет хапшења Срба. Ово ће додатно мотивисати Србе на сеобу и ово је наставак етничког чишћења.

Душан Јањић, политички аналитичар
Унмикове оптужнице су опасне

-Ако повуку Еулексове и распишу Унмикове оптужнице, па уведу командну одговорност, сви ће пасти.

Извор:Курир.рс/С. Војиновић – К. Благовић