Издвајамо Србија

ТУЖБА ПРОТИВ СРБИЈЕ БЕЗ ШАНСИ ПРЕД МЕЂУНАРОДНИМ СУДОМ: Бакир се позива на неутврђене чињенице

Ревизија тужбе БиХ против Србије практично да нема шансу да буде прихваћена од Међународног суда правде

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши члан правног тима Србије у процесу по тужби БиХ Тибор Варади сматра да је мало вероватно да ће најављени захтев БИХ за ревизију пресуде за геноцид прихватити Међународни суд правде с обризом на услове које захтева ревизиони поступак.

– По ономе шта ја знам, чини се да је мало вероватно да би захтев био приваћен – рекао је Варади Тањугу указујући да се поступак ревизије пред МСП третира као нови предмет, који захтева нова овлашћења државе за заступнике ревизионог захтева, као и нове судије које би предмет разматрале.

Варади је истакао да ревизија пред МСП има две фазе, од којих у првој суд испитује да ли је ревизија процедурално прихватљива, и тек ако установи да јесте након тога може да дође до расправе о суштини предмета.

У првој, процедуралној фази поступка суд утврђује да ли су испуњени услови за поступак ревизије, да ли је захтев за ревизију поднело овласћено лице, да ли постоји релевантна нова чињеница на којој се темељи тај захтев и да ли је та чињеница откривена у последњих шест месеци.

У тој фази Србија ће моћи да се изјасни о захтеву за ревизију, да ли је оспорава и из којих разлога, а како је навео Варади, суд може да закаже и усмену расправу на којој ће заступници обе стране изложити своја становишта.

– Након тога, МСП доноси одлуку да ли ревизију сматра неприхватљивом или одобрава да се покрене нови поступак – напоменуо је Варади, напомињући да не верује у одобравање ревизије.

Узалудно позивање на недовршени поступак против Ратка Младића

Према досадашњој пракси ревизионих поступака, одлуке МСП у првој фази могу да се чекају и до две године од подношења захтева, а професор Варади цени да би у овом случају одлука могла да буде донета у року од годину дана.

Када су питању трошкови поступка пред МСП они, како каже Варади, нису занемарљиви с обзиром да државе по правилу ангажују и домаће и стране правнике за заступање.

Поједини званичници БИХ најавили су да ће тражити ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, а бошњачки члан председништва Бакир Изетбеговић тврди да за покретање ревизије пресуде постоје нови докази, који су, како је рекао, дошли током суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом а које је још у току.

Иначе, како је раније указано из српског Министарства правде, најављени захтев за ревизију се позива на још увек неутврђене чињенице из поступка против генерала Ратка Младића, који није ни првостепено окончан.

Извор:Танјуг