Издвајамо Србија

У ХАГУ САМО СРБИ УМИРУ! Беара је шести Србин, који је умро, пре њега ових 5 Срба оставили су кости иза хашких решетака!

Некадашњи начелник безбедности Главног штаба Војске Републике Српске хашки осуђеник Љубиша Беара (78) преминуо је у затвору у Берлину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Беара је умро у четвртак у затвору у Немачкој, где је издржавао доживотну казну затвора по пресуди за злочин у Сребреници.

Њему је 2015. године потврђена казна доживотног затвора за злочина над муслиманима у Сребреници јула 1995. након што је Војска РС ушла у ову енклаву која је тада била под заштитом УН-а, пренели су медији у БиХ.

Беара је шести Србин који је живот окончао у притворској јединици у Хагу или на издржавању затворских казни.

Слободан Милошевић

Некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић је преминуо у притворској јединици Хашког Трибунала 11. марта 2006. године, званично од срчаног удара, а пресуду није дочекао.

Др Милан Ковачевић

Доктор Милан Ковачевић, који је био оптужен за геноцид над муслиманима у Приједору умро је 1998. године од пуцања стомачне аорте. Такође није дочекао пресуду.

Милан Бабић

Бивши лидер Срба у Хрватској Милан Бабић извршио је самоубиство у притворској јединици Хашког трибунала 5. марта 2006. године. Претходно је у јануару 2004. године склопио споразум о признању кривице за злочине над несрпским становништво, САО Крајине на 13 година затвора.

Славко Докмановић

Обешен у хашкој ћелији 29. јуна 1998. године нађен је и бивши председник општине Вуковар Славко Докмановић који је био оптужен за злоцицне над цивилима у Овчари.Он такође није дочекао пресуду.

Здравко Толимир

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир преминуо је 9. фебруара 2016. године у притвору Хашког трибунала, који га је крајем 2012. осудио на доживотни затвор због злочина у Сребреници у лето 1995.

Миле Мркшић, бивши командант Војске Републике Српске Крајине генерал-мајор Миле Мркшић преминуо је 16. августа у затвору у Португалу, где је издржавао казну за ратне злочине почињене у Вуковару. Пресудом хашког трибунала био је осуђен на 20 година затвора, а званично је умро од карцинома.

Међу хашким оптуженицима који су преминули на привременој слободи пре доношења пресуде су некадашњи председник Републике Српске Крајине Горан Хаџић.

Хаџић је преминуо 12. јула просле године у Клиничком центру Војводине у 58. години жžивота од тешке болести.Након пуштања на привремену слободу, на Војно медицинској академији у Београду од карцинома преминули су оптуженици 1996. генерал Ђорђе Ђукић, а 2002. начелник Генералштаба ВРС Момир Тарлаћ.

Подсетимо, и некадашњи помоћник команданта ВРС Ратка Младића Милан Гверо, преминуо је на привременој хашкој слободи 2013, после ампутације на ноге на београдској ВМА.

Љубиша Беара је преминуо јуче у затвору у Берлину где је издржавао доживотну казну затвора по пресуди за Сребреницу. Њему је 2015. године потврђена казна доживотног затвора за геноцид над око 8.000 муслимана у Сребреници јула 1995. након што је Војска РС ушла у ову енклаву која је тада била под заштитом УН.

 

Извор: Б92/Танјуг