Издвајамо Свет

Украјина подиже тужбу против Савченкове због сумње да је…

Служба безбедности Украјине провериће информације о томе да је посланица Врховне раде Надежда Савченко позвала украјинске војнике у Донбасу да напусте борбене положаје и да се упуте у Кијев ради организовања државног преврата, саопштио је шеф апарата управе специјалних служби Александар Ткачук.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније у петак посланица Врховне раде из „Блока Петра Порошенка“ Татјана Ричкова оптужила је Савченкову да је ове седмице обишла положаје украјинске војске у Донбасу како би напустили положаје и „пошли у Кијев ради државног преврата“.

Према Ткачуковим речима, шеф Службе безбедности Украјине је на основу усмене изјаве Ричкове у парламенту наложио војној контраобавештајној служби да разговара с војницима који су могли да буду сведоци изјава Савченкове.

„Ако ове информације буду потврђене, ако будемо имали довољно основа, наравно, покренућемо кривични поступак против госпође Надежде“, рекао је Ткачук у петак за телевизијски канал „112 Украјина“.

Служба безбедности Украјине не располаже званичним информацијама о посети Савченкове Донбасу, рекао је Ткачук.

„Ми смо ове информације добили из медија. Није ми познато да је Савченкова информисала нашу службу о својим плановима да посети окупирани Доњецк. Она, наравно, према закону, није у обавези то да чини“, изјавио је Ткачук и додао да Служба од посланице тражи да објасни зашто је уверена да јој се у Донбасу ништа неће догодити.

Раније је саопштено да је посланица украјинске Врховне раде Надежда Савченко допутовала у самопроглашену Доњецку Народну Републику у посету украјинским војницима, саопштила је Доњецка информативна агенција позивајући се на Министарство државне безбедности ДНР.

Савченкова је допутовала у пратњи руководиоца украјинског центра за ослобађање заробљеника „Официрски корпус“ Владимира Рубана.

У Украјини је раније избио скандал поводом посете Савченкове почетком децембра прошле године престоници Белорусије, када се састала с лидерима самопроглашених ДНР и ЛНР.

Савченкова је касније изјавила да на састанку у Минску није видела непријатеље, него људе с којима је потребно преговарати. Многи посланици Раде критиковали су Савченкову због састанка с устаницима.

Она је потом искључена из партије „Баткившчина“ у украјинском парламенту, али није јој одузет мандат. Сада је Савченкова независни посланик.

 

Извор: rs.sputniknews.com