Регион

Бошњаци шокирали Ердогана! Ево шта су му одговорили поводом изјаве о Сребреници!

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган јуче је у новом испаду окривио Холандију за „геноцид у Сребреници“. Говорио је, наиме, о холандској јединици УН-а која није успела да спречи страшан злочин из 1995. године.
Међутим, бивши председник општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је да је „таква злоупотреба Сребренице уврељива и политички некоректна“.

– Постоји други начини се Сребреници ода почаст, без обзира на одговорност и последице онога што се тамо догодило. Све чланице Уједињених нација су, ако узмемо чињенице у обзир, подједнако одговорне. Посебно чланице НАТО-а и сви они који су били учесници тог периода. Мислим да је то показатељ да Сребреница заиста постаје предмет политичких манипулација у тренуцима када Сребреница некоме треба, а када ми у Сребреници требамо некога, често се то испусти и не дође у одговарајуће време или не дође никако – рекао је Дураковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заступник у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Садик Ахметовић, рекао је како Сребреницу треба пустити да живи са својим болом, а да се размирице решавају у Бриселу.

– Ми смо мали, незаштићени народ, над којим је свет допустио да се почини најтежи облик ратног злочина, злочин геноцида. Нико данас не може да каже да нам је барем покушао помоћи, јер се злочин у заштићеној зони УН-а, у Сребреници, одвијао пред камерама. Први пут је злочин цео свет гледао на телевизији и ништа није учинио – каже Ахметовић.

Ипак, додаје да људима над којим је почињен геноцид треба мир, а не да га се употребљава, у било којем контексту, када дође до свађе великих земаља.

– Резултати глобалног разрачунавања за мале и немоћне могу бити само с већим или мањим последицама. Стога би било најбоље да нас пусте да на миру живимо са својим болом, за који се бојим да га данас у овом свиту с мало или скоро никако правде нико не разуме – закључио је Ахметовић за „Клиx.ба“.

Извор: Klix.ba