Србија

Да ли ћемо моћи да путујемо у земље ЕУ ако смо се вакцинисали руским и кинеским вакцинама? СТИГЛА ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА!

Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка лета, биће издавани за све вакцине против ковид 19, а моћиће да их поседују и грађани трећих земља, поручено је данас из Брисела.

Европски комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађене трећих земља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом требало би да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ“, рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

„Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине“, каже Рејнедерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису „пасоши о вакцинацији“, већ да подразумева три врсте сертификата који ће се издавати у дигиталном или папирном облику, а односиће се на доказ о вакцинацији против Ковид-19, негативан тест или доказ о постојању антитела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка лета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

„Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задрзати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије“, рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

Да би предлог Европске комсије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да буде подржан у Европском парламенту и земаља цланица ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг