Русија

Путинови сарадници МИСТЕРИОЗНО УМИРУ један за другим последњих месеци

Изненадна смрт руског амбасадора у Уједињеним нацијама прошле недеље била је шеста смрт руских дипломата од почетка новембра прошле године. Виталиј Чуркин, амбасадор у УН-у, преминуо је 20. фебруара након што му је позлило на послу.
У почетку су медији јављали да је Чуркин умро од срчаног инфаркта, али након обдукције су стручњаци рекли да не могу да дају коначне одговоре о тачном узроку смрти. Чуркинова смрт је јако слична смрти руског амбасадора у Индији крајем јануара, конзула у Атини почетком године, те још једног руског дипломате у Њујорку на дан америчких избора 8. новембра прошле године. Узроци тих смрти били су или инфаркти или кратке и тешке болести.
У истом раздобљу умрла су и још двојица руских дипломата – Андреј Карлов, руски амбасадр у у Турској који је убијен на једној изложби, а истог дана је убијен и Петр Полшиков у свом стану у Москви.

Бивши генерал КГБ-а, Олег Еровинкин, главни осумњичени за састављање оног фамозног Трумповог досјеа, пронађен је мртав 26. децембра прошле године. Еровинкин је био и помоћник бившем заменику премијера Игору Сечину, данашњем шефу државне нафтне компаније „Роснефт“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски Индепендент је саставио тачану хронологију смрти дипломата:

8. новембар 2016. – Сергеј Кривов

Ујутро на сам дан америчких избора, Сергеј Кривов је пронађен у без свести на поду руског конзулата с повредама главе. Први извештаји говорили су о паду с крова и повредама главе, али ускоро су Руси заузели службени став да је Кривов умро од срчаног удара.

Полиција је брзо затворила случај, али чак ни три месеца касније медицински стручњаци нису потпуно сигурни како је умро. Осим тога, готово је немогуће сазнати што је тачно Кривов радио у конзулату. Руски медији пишу да је био заповедник конзуларне дужности што би значило да је био задужен за спречавање саботаже и бринуо се да амерички обавештајци не поставе уређаје за прислушкивање у конзулат.

19. децембар 2016. – Андреј Карлов

Руски амбасадор у Турској, Андреј Карлов, убијен је на изложби у Анкари. Убио га је турски полицајац Мевлут Алтинтас уз повике: „Не заборавите Алеп! Не заборавите Сирију“.

Истог дана је још један дипломата убијен је ватреним оружјем. Петр Полшиков погођен је у главу и вероватно је због тога умро. Пиштољ је пронађен испод лавабоа у купатилу, али истрага још увек није завршена. Полшиков је био један од главних дипломата за читаву јужну Америку у руском министарству спољних послова.

26. децембар 2016. – Олег Еровинкин

Бивши високи званичник КГБ-а Олег Еровинкин који се сумњичи да је помогао бившем британском шпијуну Кристоферу Стилу у састављању оног фамозног досјеа о америчком председнику Доналду Трампу пронађен је мртав на задњем седишту његовог „Лексуса“. Био је одани сарадник Игора Сечина који се често спомиње у том спису. Медији су говорили да је Еровинкина смрт готово сигурно била убиство да би се касније променила прича и сада је прихваћено да је смрт била због срчаног удара.
9. јануар 2017. – Андреј Маланин

Руски конзул у Атини, Андреј Маланин, пронађен је мртав на поду купатила након што се није појавио на послу. Грчка полиција објавила је да не постоје докази о провали и чини се да је умро природном смрћу.

27. јануар 2017. – Александар Кадакин

Александар Кадакин, руски амбасадор у Индији умро је након „кратке и тешке болести“, преносе индијски медији позивајући се на изворе који кажу да је неколико недеља био тешко болестан. Ројтерс је пренео да је Кадакин умро од срчаног удара, али остали детаљи смрти нису познати.

20. фебруар 2017. -Виталиј Чуркин

Руски амбасадор Виталиј Чуркин изненада је умро у Њујорку и сумња се на срчани удар, али мртвозорник је рекао да би требало провести и токсиколошко тестирање како би се проверило да којим случајем није отрован.
Извор: Independent