Свет

Ердоган рекао да руског лидера види као „драгог пријатеља“, Путин је ипак имао мало другачији одговор(ВИДЕО)

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)
Председник Русије Владимир Путин угостио је данас свог турског колегу, Реџепа Тајипа Ердогана, и са њим разговарао о Сирији, где је у току заједничка војна акција две државе.
Русија и Турска су у децембру прошле године извојевале обуставу ватре захваљујући којем је смањен обим сукоба између снага сиријског председника Башара ал-Асада и опозиције.
– Веома ми је драго да кажем, а мало ко ће очекивати, да наше војске сарађују ефикасно и блиско – изјавио је руски председник.
Блиска војна сарадња наставила се упркос томе што је дошло до погибије три турска војника приликом руског ваздушног напада.
Раније ове недеље, главни војни званичници из Русије, САД и Турске састали су се у турском граду Анталији у покушају да се нађу додатна решења како би се избегли инциденти и осигурало поверење између сиријских снага које подржава Турска, курдских снага које подржава САД и снага сиријске владе коју подржава Русија на путу до Раке , де факто престонице Исламске државе.
Овако блиска сарадња Турске и Русије означава преокрет у односима, јер те две државе подржавају различите стране у грађанском рату у Сирији, преноси АП. До највеће тензије дошло је у новембру 2015. године када је руски авион оборен на граници Турске и Сирије.

Москва је прекинула понуду туристичких програма за Турску, као и извоз пољопривредних добара, што је умногоме нашкодило турској економији. Након Ердогановог извињења, дошло је до побољшања односа, а Путин је пружио подршку турском председнику након неуспелог државног удара у Турској јула 2016. године. Путин је рекао да му је драго што се односи брзо поправљају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ердоган је на то одговорио да руске лидере види као “драге пријатеље” и додао да је изградња руског гасног цевовода и нуклеарне електране у Турској поново узимају маха, након што су успорена због обарања руског авиона.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug