Издвајамо Србија

ФРАНЦУЗ СА СРПСКОМ ДУШОМ ЖЕЛИ ДА ЦЕО СВЕТ САЗНА ИСТИНУ: Срби на Косову живе као у логору али се никада не предају

Безбедносна ситуација је лоша. Има доста крађе стоке, а понекад и напада на људе, каже Арно Гујон, који је снимио документарац о јужној српској покрајини

Цео свет ће ускоро видети истину о томе колико тешко живе Срби на Косову и Метохији, а најзаслужнији за то је оснивач хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон.

Овај Француз, који годинама живи у Србији и уз помоћ више од 10.000 донатора из Француске на све могуће начине помаже Србима у косовским енклавама, шест месеци је са тројицом професионалних документариста из Француске радио на филму о Србима на КиМ. О својим свакодневним животима, проблемима и надањима говорили су мештани српских енклава, свештеници и монаси, а све то без политике и крупних речи. Документарац ће премијерно бити емитован следећег месеца на једног угледној француској ТВ.

Гујон за Курир наводи да Срби на КиМ живе веома тешко.
– Немају посао, немају где да продају оно што произведу на својим њивама. Безбедносна ситуација није добра. Има доста крађе стоке, а понекад и напада на људе. Откада сам први пут дошао, тек се мало, али недовољно, променило набоље. Очекивали смо да ће се 12 година касније све смирити. Не да ће тећи мед и млеко, али да бар неће бити проблема међу комшијама – прича Гујон и додаје:
– Људи живе, дословно, од данас до сутра. Али храбри су и не предају се. Они рађају много деце и то је највећи знак наде. Неће попустити, а на нама је да их не напуштамо.

Наш саговорник посебно истиче да је Црква на КиМ стуб на који се ослања цео српски народ:
– Без Цркве мислим да више не би било ни Срба на КиМ. У сваком манастиру и цркви људи налазе и наду и веру и жељу за опстанком. Наравно, и Цркви као институцији је тешко, али успеће да одоли изазовима. А са њом и Срби.

Веома лоши односи
ЂАКОВИЦА И ДЕЧАНИ КРИТИЧНИ

Гујон често борави на Космету, а на питање како се Срби слажу са албанским комшијама, одговара:
– То зависи о којим местима говоримо. У Косовској Каменици, Грачаници и у неким другим местима централног Косова међукомшијски односи су доста добри, људи комуницирају… Али то није случај у Ђаковици, Дечанима и другим местима Метохије, где се Срби осећају угрожено. Тамо уопште нема добрих односа.

Извор: Курир

loading...
Loading...