Занимљивости Издвајамо

Новчаница од 50 евра више не изгледа овако: Од 4. априла ћете користити нову новчаницу, погледајте каква је(ВИДЕО)

Нова новчаница, са портретом богиње Европе, лика из грчке митологије, има унапређене безбедносне карактеристике како би се отежало фалсификовање

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова новчаница од 50 евра са побољшаним безбедносним карактеристикама ући ће од 4. априла у оптицај, а у првој тури штампања ће бити пуштено 5,4 милијарде евра тих новчаница.

Нова новчаница, са портретом богиње Европе, лика из грчке митологије, има унапређене безбедносне карактеристике како би се отежало фалсификовање и прозор који постаје транспарентан када се окрене ка светлу, преноси агенција Ројтерс.

Осим тога, заштитно обележје на новчаницама је самарагдна бројка, која, кад се новчаница нагне, мења боју из смарагднозелене у тамноплаву.

Ово је четврта новчаница која доживљава промену од увођења јединствене валуте у ЕУ 2002. године након што су изглед промениле банкноте од 5,10 и 20 евра.

Европска централна банка је већ у мају 2013. године заменила новчаницу од пет евра, у септембру 2014. године апоен од 10 евра и у новембру 2015. године новчаницу од 20 евра.

Апоен од 50 евра је најчешће употребљаван од свих апоена у еврима. Више од осам милијарди новчаница у оптицају су апоени од 50 евра, што чини 45 одсто од укупних апоена у оптицају.

Погледајте видео:

Извор:Телеграф.рс/Танјуг/Србија Јавља