Занимљивости Издвајамо

ОГРОМНА КОРИСТ ОД ПЕПЕЛА: Уколико се грејете на дрва НЕ БАЦАЈТЕ пепео – ево зашто!

Уколико се грејете на дрва, нипошто немојте да бацате природни продукт сагоревања. Пепео од огревног дрвета толико је корисна ствар да може да се употреби на много начина, тако да уколико се грејете на дрва, нипошто немојте да га бацате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољопривредници одлично знају колико дрвени пепео може да буде одличан за земљу, па га често користе као прихрану и за повеће киселости земљишта. Нарочито прија биљкама које воле калцијум као што су парадајз, спанаћ, бели лук, али и руже. Пре него што посејете ове биљке, додајте четврт шоље дрвеног пепела у земљу.

Такође, када пепео помешате са водом и оставите неколико дана да одстоји, а потом процедите, добили сте цеђ. Она је одлична за чишћење одеће, подова, сребрнине, рђе са мермерних површина. Мало гушћа варијанта пепела и воде у виду пасте може да скине мрље са намештаја. Такође, сапун од цеђи одличан је за оне који имају масну косу.

Пепео добро уклања непријатне мирисе у стану, али и у фрижидеру, а делује слично као сирће које оставите да “повуче” арому неке убуђале намирнице.

Поједине штеточине, попут пужева и разних инсеката, не подносе пепео, па ћете их се врло лако решити уз помоћ овог “отпатка”. Исто важи и за мраве – поспите мравињак пепелом и мрави ће одмах да оду. Корисно је да и у ћошкове подрума поспете по мало пепела, јер ћете на тај начин отерати мишеве, бубашвабе и друге напаснике.

Пепео може да помогне и у чишћењу ваших кућних љубимаца од бува. Направите пасту од пепела и сирћета и намажите своје животиње. Рачунајте да ћете после овог третмана морати и да их окупате.

Извор:балканспресс.цом