Свет

СЕЛИДБА У ВАСИОНУ МОГУЋА? „Три планете имају јако добре услове за ЖИВОТ ЉУДИ“

Три од седам планета које су недавно откривене имају јако добре услове у којима се може замислити живот, речено је у уторак на скупу „Седам планета, октриће и последице“ у организацији Центра за промоцију науке.
Директор Института за физику Александар Богојевић рекао је да је велики успех што уопште можемо да истражујемо екстрасоларне планете јер их је јако тешко детектовати.

– Све смо бољи у том детектовању и сада можемо да видимо и малецке каменчиће као што је наша земља – рекао је Богојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да ће бити потребно четири до пет година да се завири у атмосферу нових планета и да се тако утврди да ли има услова за живот па чак и живота.

– Кисеоник је тај који увек производе жива бића, тако да ако пронађемо кисеоник у одређеној количини то би морало значити да има и живота – наводи Богојевић.

Доцент на катедри за астрономију Математичког факултета Драгана Илић, каже да је ово откриће занимљиво јер су ове планете осим што су сличне земљи налазе и на таквом растојању од матичне звезде да би могле да развију живот сличној земљи.

Она каже да се ове планете налазе у „настањивој“ зони, и да ће у будућности помоћу нових телескопа бити могуће снимити хемијски састав планета како би утврдили да ли тамо постоји живот сличан животу на земљи.

Новинар у области астрономије Саша Мирковић, истиче да је рано за закључке и да ове планете за сада подсећају на земљу по величини, али да ако постоји течна вода и атмосферски услови могуће је пронаћи и живот.
Извор: Tanjug
Фото: Pixabay.com