Издвајамо Свет

ШОКАНТНА ОДЛУКА АУСТРИЈСКИХ ВЛАСТИ: Усвајају закон који ће носити ЕРДОГАНОВО име!

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Аустријска влада постигла је договор о увођењу могућности за забрану вођења стране предизборне кампање на територији Аустрије, што су медији назвали „Лекс Ердоган“, пошто је реакција на покушаје турског председника да кампању за предстојећи референдум води и по дијаспори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Измена закона треба, како је најављено, да прође скупштинску процедуру до краја месеца.

Према тим изменама, могућа је забрана свих наступа турских политичара у Аустрији пред референдум у Турској, 16, априла.

Иако је овај закон намењен за спречавање турске предизборне кампање у Аустрији, он ће бити примењиван и за сличне случајеве у будућности. Наиме, влада убудуће треба да добије могућност забране наступа страних политичара на тлу Аустрије.

Министарство унутрашњих послова тренутно ради на тексту закона, у којем ће се навести, као образложења за забрану, спољнополитички и међународноправни разлози, односно ако је садржај скупа супротан циљевима Европске конвенције о људским правима.

До сада су аустријске власти имале могућност да забране одржавање неког скупа ако угрожава јавну безбедност или мир.

Према новом закону више неће, за отказивање страних скупова на тлу Аустрије, бити надлежне општинске или друге власти, већ влада.

Промењен је и рок за пријаву протеста.

До сада су протести и окупљања на јавним местима морали бити пријављени најкасније 24 сата пред почетак, а убудуће, како је најављено, то ће морати да се догоди 48 сати пре одржавања.

Страни предизборни скупови требало би да се пријаве чак и недељу дана унапред, чиме би влада добила на времену да одлучи да ли ће забранити окупљање или га одобрити.

Извор:Танјуг