Регион

ШТА ЈЕ ТО ШТО СПАЈА ЦРНУ ГОРУ И КОСОВО, или боље речено Мила и Тачија?

„За Косово је напредак да Црна Гора уђе у НАТО, јер би тако имала јаче пријатеље. Оно што повезује режиме у Приштини и Подгорици јесте финансијски интерес који се огледа кроз бројне, вероватно сумњиве заједничке послове“, пише „Спутњик“.

Подгорица и Приштина „намирили рачуне“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорска и косовска влада ускоро би могле да одрже заједничку седницу. Овај предлог, а уједно и позив, потекао је од лидера косовских Албанаца, после састанка министара финансија Подгорице и Приштине.

Односи Црне Горе и Косова у успону су још од црногорског референдума 2006, када се Црна Гора одвојила од Србије, и то захваљујући гласовима Албанаца. Подгорица је услугу узвратила само две године касније, када је 2008. признала Косово као независну државу.

Иако су „дугови намирени“, узајамна подршка Подгорице и Приштине ту није престала. А било би очекивано да ти односи због проблема између Црне Горе и Косова око демаркације границе буду, ако ништа друго, а оно бар – затегнути. Али, Тачија и Мила очито вежу виши интереси.

Тачи – почасни грађанин Улциња!

Тако је Тачи постао почасни грађанин Улциња, а садашњи председник Косова не престаје да хвали односе са Подгорицом, што је у недавном интервјуу и рекао истичући да су „односи Приштине и Подгорице на највишем могућем нивоу, посебно што обе државе теже ка чланству у НАТО“.

Ништа мање хвале за Приштину није имао ни Ђукановић, који је уочи парламентарних избора у Црној Гори гостујући на РТК1 (државна косовска телевизија) рекао да су „Косово и Црна Гора формирали тако добре односе током времена, које не може да поквари ни проблем због граничне линије“.

Шта је то што спаја Црну Гору и Косово, или боље речено Мила и Тачија?

Неџмедин Спахиу, политиколог са Косова и Метохије, објашњава да је веза између Подгорице и Приштине пре свега економска, а да је случајност да је велика албанска заједница која живи у Црној Гори, била тас на ваги који је превагнуо у време црногорског референдума из 2006.г.

Новинар подгоричког листа „Дан“ Марко Вешовић, међутим, подсећа да се 90 одсто људи у Црној Гори није никада сложило са односом званичне Подгорице у вези са Косовом.

– Када су у питању односи између режима у Приштини и режима у Подгорици, он датира, нажалост, још од 1999. године, када је Ђукановиц́ на један начин подржао косовске Албанце, што се касније претворило у признање Косова – каже Вешовић.

Црна Гора и Косово – мафијашке државе

Он подсећа на извештај немачке обавештајне службе БНД која је изнела низ података о ситуацији на Косову из 2005. године у коме се помиње и Црна Гора и веза између црногорског и косовског руководства, и очигледно да те везе ни до данас нису раскинуте.

Пре годину дана, италијански геополитички магазин „Лимес“ означио је Црну Гору и Косово као мафијашке државе на мапи кризних жаришта у окружењу Италије. У редакцији, која је једна од водећих европских публикација које се баве геостратешким питањима, тврди се да су Црну Гору и Косово квалификовали као „мафијашке државе“, између осталог, и на основу података италијанских институција.

 

Извор: Vestionline