loading...
Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ СКОВАЛИ ЂАВОЉИ ПЛАН! “Треба да помогнемо Србији да се ослободи ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, врши велики притисак”

Фото: Јутјуб

Улога Сједињених Држава на Балкану и у разговорима председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија требало би да буде већа, односно водећа, изјавио је у интервјуу Гласу Америке генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи.

Наша обавеза мора да буде одржива, уместо епизодна. Не можемо рећи, организујмо конференцију о томе, а онда одмах пређемо на нешто друго”, рекао је Хоџис за Глас Америке.

То је, додао је, разлог због кога он сматра да је потребно пружити помоћ и већи простор да би Вучић и Тачи постигли коначан договор.

“Треба, не само укинути било какве ”црвене линије”, већ им пружити подршку и заштиту од притиска Русије. На пример помоћи Србији да се одупре притисцима Православне цркве везане за Русију”, рекао је Хоџис.

Као скорашњи пример америчке иницијативе навео је представља сусрет америчког председника Доналда Трампа са мађарским премијером Виктором Орбаном у Белој кући.

“Када сам недавно био у Београду, мало после посете мађарског премијера Орбана Вашингтону, питао сам председника Вучића шта о томе мисли. Одговорио је да без обзира на то да ли подржавате председника Трампа, за регион је то била крупна порука – да председник Сједињених Држава хоће да угости вођу мале земље у Белој кући. Рекао је да је то улило наду свим земљама у региону. Вучић је додао да би одсуство америчког вођства било катастрофално”, казао је Хоџис.

Како је навео, још од бившег подсекретара Веса Мичела, сигнали који долазе из Стејт департмента, дакле од администрације, јесу да се мора обезбедити алтернатива опцији да поједини у региону “постану Венецуеле Европе, које потпуно зависе од руску подршке и утицаја”.

“То је нешто што Сједињене Државе могу да учине и сматрам да је садашња администрација спремна на то. Иначе, шта вреди да председник Вучић својој јавности говори да је западна интеграција повољна за Србију, а да се у стварности то не обистињује. То је нешто што Сједињене Државе могу да обезбеде, и чини ми се да је Трампова администрација на то спремна”, казао је Хоџис.

Као стручњак америчког Центра за анализу политике Источне Европе, Хоџис указује да низ неуспелих разговора српског и косовског председника, чија је сврха нормализација односа две стране, појачава страховања од дипломатске стагнације, политичког радикализма и регионалне нестабилности, преноси Глас Америке.

“Стабилност у региону у великој мери зависи од стабилности и безбедности саме Србије. Стога су и организоване учестале посете западних званичника Београду, попут доласка француског председника Емануела Макрона и новог главнокомандујућег НАТО снага, Тода Волтерса”, уверен је Хоџис.

Он оцењује да Европа и НАТО препознају стратешки значај обезбеђивања стабилности на Балкану, као и значајну улогу коју Србија игра у том подручју и где би могла да буде позитиван и веома одговоран фактор стабилности.

 

Извор: Тањуг

loading...