Издвајамо Свет

ТРАМП УДАРИО КОНТРУ ОБАМИ: Поништава низ потписа о борби против…

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чишту енергију Обаме, којим се од савезних држава захтева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник Доналд Трамп потписао је данас извршну уредбу којом се поништава низ прописа о борби против климатских промена, из времена бившег председника Барака Обаме.

– Моја администрација ставља тачку на рат за угаљ – рекао је Трамп уочи потписивања декрета.

Трампова администрација сматра да прописи о борби против климатских промена из Обаминог периода ометају у раду рударе и раднике који се баве вађењем нафте.

Активисти за заштиту животне средине, међутим, сматрају да је најновија уредба опасна и обећавају да ће се обратити суду.

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чишту енергију Обаме, којим се од савезних држава захтева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења, како би САД испуниле обавезе из глобалног климатског споразума који је готово 200 земаља постигло у Паризу у децембру 2015. године.

Трамповим указом се, такође, укида забрана закупа угљеносног државног земљишта и мењају прописи о ограничавању емисије метана који се ослобађа у производњи нафте и гаса.

Трамп је дуго најављивао овај потез, тврдећи да ће укидање тих прописа проузроковати нови бум у производњи нафте, гаса и угља, и да ће помоћи отварању на хиљаде радних места, без икакве штете по ваздух и квалитет воде у САД.

– Кренућемо у другачијем смеру. Претходна администрација је девалвирала раднике својим мерама. Можемо заштитити животну средину, док истовремено пружамо људима посао – изјавио је један високи званичник Беле куће новинарима уочи потписивања декрета.

Извор:Танјуг/Телеграф.рс